Το Αιγαίο, σημείο ώσμωσης πολιτισμών και διαρκούς ανθρώπινης επικοινωνίας, αποτελεί ανεξάντλητο πεδίο προκλήσεων. Στο χώρο αυτό μορφοποιήθηκε με σαφήνεια και καθαρότητα, στο βάθος του χρόνου, ένα σταθερό πλέγμα οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγών. Στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκαν με εκμετάλλευση των τοπικών υλικών και σταδιακή ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, ποικίλες βιοτεχνικές και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν δημιουργήθηκαν με γοργούς ρυθμούς αλλά εδράστηκαν στην επανάληψη, στη συνήθεια. Διαμορφώθηκαν πριν από πολλές γενεές και οικοδομήθηκαν μέσα από την εμπειρία του τεχνίτη.
Σήμερα, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών επαγγελμάτων αποτελεί γενικότερη διαπίστωση. Τα περισσότερα από αυτά κινδυνεύουν να εξαφανισθούν και μαζί μ’ αυτά ο πολιτισμικός πλούτος και η τέχνη των ανθρώπων που εργάσθηκαν σ’ αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τέχνη και η παρακαταθήκη των καραβομαραγκών.
Θεωρούμε χρέος απέναντι στη μακραίωνη ναυτική- ναυπηγική παράδοση της Ρόδου, να «ανοίξουμε» το κεφάλαιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της ναυπηγικής κληρονομιάς της, μέσα από την παρούσα ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού και το ΥΠ.ΠΟ.Α. – 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Τετάρτη 26.2.2014, στο «θόλο του De Milly» στην Παλιά Πόλη Ρόδου, πλατεία Σύμης, (έναντι γραφείων ΔΕΗ), χώρος ο οποίος αποτελεί το μόνο σωζόμενο τμήμα του ιπποτικού ταρσανά και που διαμορφώθηκε ειδικά για τις ανάγκες της ημερίδας με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη, αξιοποίηση και απόδοσή του στο κοινό.
Στόχος της ημερίδας είναι επίσης η δημιουργία μιας πολιτισμικής παρακαταθήκης μέσα από τους ελάχιστους εναπομείναντες κληρονομητές της όπως ο μαστρο – Μιχάλης Χατζηνικολάου και απώτερος στόχος η δημιουργία ενός Μουσείου Ναυτικής – Ναυπηγικής Παράδοσης της Ρόδου.
Είσοδος ελεύθερη.
Πρόγραμμα ημερίδας
18.00 – 18.10 Έναρξη – χαιρετισμοί
18.10 – 18.30 Κώστας Δαμιανίδης, δρ. Αρχιτέκτων Μηχ. «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ναυπηγικής μέσα από το έργο του μαστρο – Μιχάλη Χατζηνικολάου».
18.30 – 18.50 Ελένη Στεφάνου, δρ. Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. «Παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και σύγχρονη κοινωνία: επαναπροσδιορίζοντας τη μεταξύ τους σχέση».
18.50 – 19.10 Αναστασία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων Μηχ. «Το ναυάγιο της τέχνης της θάλασσας».
19.10 – 19.30 Ντίνα Αδαμοπούλου, Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, «Τα ναυτικά μουσεία στις απαρχές του 21ου αιώνα»
19.30 – 19.50 Κατερίνα Μανούσου – Ντέλλα, δρ. Αρχιτέκτων Μηχ. ΥΠ.ΠΟ.Α. «Το λιμάνι της πόλης της Ρόδου ως κέντρο ναυπηγικής από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία.
19.50 – 20.00 Γιώργος Καρυδάκης, Αρχιτέκτων Μηχ. ΥΠ.ΠΟ.Α – Προϊσταμ, Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχν. Έργων Δωδ/σου. «Ταρσανάδες της Δωδ/σου».
20.00 – 20.20 Παναγιώτης Βενέρης, Αρχιτέκτων Μηχ. Msc Π.Ν.ΑΙ., τ. πρ. ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, Νατάσα Μαργιέ, Αρχιτέκτων Μηχ. Msc ΥΠ.ΠΟ.Α. «Χωρική προσέγγιση και βηματισμός υλοποίησης δράσεων για τη διάσωση και ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης στη Ρόδο».
20.20 – 20.30 Γρηγόρης Τσιόγκας, Φιλόλογος, Γιώργος Τζεδάκης, Δικηγόρος, προβολή βίντεο για το μαστρο – Μιχάλη Χατζηνικολάου, με τίτλο «κοντεύω τα ενενήντα αλλά..»
20.30 – 21.00 Παρεμβάσεις, συζήτηση – συμπεράσματα.
Οργανωτική επιτροπή:
Παναγιώτης Βενέρης , Αρχιτέκτων Μηχ. Π.Ν.ΑΙ., Γρηγόρης Τσιόγκας, Φιλόλογος 5ου Γυμν. Ρόδου, Νατάσα Μαργιέ, Αρχιτέκτων Μηχ. ΥΠ.ΠΟ.Α.
Για την Π.Ν.ΑΙ. τμ. Πολιτισμού Για την 4η Ε.Β.Α.
Ειρήνη Σβύνου. Μαρία Μιχαηλίδου.