Επιτυχημένη η ημερίδα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Ενοποίηση και Εκσυγχρονισμός των Λογιστικών Κανόνων»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα  – Ενοποίηση και Εκσυγχρονισμός των Λογιστικών Κανόνων» που διοργάνωσε το 12ο Περιφερειακό τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ), το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και η ΕΛΦΕΕ Ρόδου.

Πάνω από τετρακόσιοι Οικονομολόγοι και Λογιστές, κατέκλυσαν την αίθουσα του Πάρκου Ροδινιού το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, στην ημερίδα που εντάχθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υλοποιεί το ΚΕΚ Γεννηματάς, για να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο λογιστικό σύστημα της χώρας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί συνέχεια του 3ο επιστημονικού συνεδρίου του ΙΟΦΟΜ με θέμα «απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή και του Περιφερειακού τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ επισήμανε ότι η εποχή που ζούμε απαιτεί συνέργειες και ευρύτερες συνεργασίες ειδικά, μεταξύ φορέων, αρχών, επιχειρηματικής και πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουνε συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στην πολιτεία, και οι οποίοι οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο παρόντες στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με το ΙΟΦΟΜ και το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ έχει αναπτύξει ένα μνημόνιο συνεργασίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη τοπικών θεμάτων της νησιωτικής μας περιοχής και την κατάθεση τεκμηριωμένων επιστημονικά προτάσεων για την επίλυση τους καθώς και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μελών του, η οποία αποτελεί τομέας πρώτης προτεραιότητας..

O νόμος για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αποτελεί ένα αναγκαίο και σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για την δημιουργία ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κρίνεται επιτακτική ανάγκη να συνδυαστεί με το περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας.

Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση που καλούμαστε να εφαρμόσουμε καθετί καινούργιο είναι λογικό να διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα η τη χρησιμότητα που θα επιφέρει στην καθημερινότητα μας. Μελετώντας τις νέες διατάξεις διαφαίνεται ότι είναι ότι καλύτερο έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στο λογιστικό επάγγελμα. Ειδικότερα μέσω του νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

-Αυξάνεται η ελκυστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για τους διεθνείς επενδυτές.

-Μειώνεται η λογιστική πολυνομία.

-Μειώνεται το λογιστικό κόστος των μικρών επιχειρήσεων

-Περιορίζεται το κόστος συναλλαγών.

-Εξορθολογίζεται το κόστος των επιχειρήσεων ενώ αυξάνεται η δυνατότητα ουσιαστικού φορολογικού ελέγχου.

Ο κ. Καραμάνης Κωνσταντίνος ως κύριος εισηγητής της ημερίδας καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιτροπής για την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, παρουσίασε αναλυτικά το νόμο 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με το πλαίσιο του νόμου. Επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι η πρώτη η οποία έχει ήδη εκδοθεί και αφορά την τήρηση των λογιστικών στοιχείων ΠΟΛ 1003 (άρθρα 1 έως 15 ) και η δεύτερη θα αφορά τα υπόλοιπα άρθρα.

Ο πρόεδρος του ΙΟΦΟΜ κ. Κορομηλάς Γιώργος αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι μέσα στο 2015 θα δουν πολλές απλοποιήσεις και απαλλαγές κάτι που θα τα απαλλάξει από μια σειρά γραφειοκρατικού περιεχομένου υποχρεώσεων. Επισήμανε ότι οι λοιπές αλλαγές αφορούν την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που θα απλοποιηθούν και αυτές και θα απασχολήσουν τις επιχειρήσεις στις αρχές του επομένου έτους. Τόνισε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας και ότι ο νόμος 4308/2014 αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης με σημαντικά οφέλη για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Γουσέτης Διονύσης οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας Ναυτεμπορική με την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων θα συντελεσθεί αναβάθμιση του επαγγέλματος του οικονομολόγου και λογιστή-φοροτέχνη που θα αναδειχθεί από την ανάγκη συνεχούς επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των στελεχών των επιχειρήσεων.

 

ΓΙΑ  ΤΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΤΟΥ  Π.Τ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΜΙΧΑΗΛ Σ. ΜΙΧΑΗΛ

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest