Στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς – Μπιρκενάου απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Το Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων τους, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων και προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.
Η Εβραίοι της Ρόδου, με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση, έζησαν εδώ, ειρηνικά, για περισσότερο από 2.200 χρόνια. Η ιστορική διαδρομή τους διακόπηκε βάναυσα στις 23 Ιουλίου του 1944 όταν οι 2.500 Εβραίοι της Ρόδου, μαζί με τους 100 Eβραίους της Κω, εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Φέτος, η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, προηγείται της γιορτής «Του Μπισβάτ», της γιορτής των «Γενεθλίων» των δένδρων.
Το «Του Μπισβάτ είναι μια αρχαία και αυθεντική εβραϊκή σύνδεση με τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα. Είναι μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε και να επικεντρωθούμε στην περιβαλλοντική ευαισθησία της εβραϊκής παράδοσης φυτεύοντας δέντρα.
«Ο Άνθρωπος είναι ένα δέντρο στον αγρό» και υποχρέωσή του είναι να γνωρίζει ότι η Γη του δίνει ζωή, από τη Γη είναι απόλυτα εξαρτημένος, καθώς αυτή του προσφέρει όλα όσα χρειάζεται για τη ζωή του.
Με σεβασμό και ευλάβεια η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου τιμά τις δύο αυτές σπουδαίες ημέρες μνήμης και αφοσίωσης. Φέτος προχώρησε στη φύτευση δεκαπέντε (15) δέντρων στο «Δάσος της Μνήμης». Τα δέντρα φυτεύτηκαν εις μνήμην εκείνων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η δενδροφύτευση έγινε με τη σύμπραξη της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση» που δημιουργεί το «Δάσος της Μνήμης» στην καμένη δασική έκταση της περιοχής Κανδυλί – Τσαΐρι.
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΥ