Εν μέσω θέρους, παρατηρούμε τη νέα μετάλλαξη (Δέλτα) του κορωνοϊού με τεράστιες δυνατότητες διασποράς, με τους νοσούντες σε ανοδική πορεία καθημερινά και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έχουμε την κορύφωση του τετάρτου κύματος στην περιοχή μας και τι διάρκεια θα έχει.
Διάχυτη είναι η ανησυχία όλων των κατοίκων και των φορέων των νησιών μας, για το τι θα επιφέρει η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, στην υγεία των συμπολιτών μας καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας.
Το βέβαιο είναι ότι η πίεση στο νοσοκομείο και στο σύστημα υγείας γενικότερα θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τη λήψη αποφασιστικών και περιοριστικών μέτρων. Μέχρι στιγμής το σύστημα αντέχει καθώς στην πλειονότητά τους τα κρούσματα αυτήν την περίοδο είναι μεταξύ νέων και χωρίς συμπτώματα τέτοιας βαρύτητας που να χρήζουν νοσηλείας.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 30 (τριάντα) έτη αυτήν τη χρονική περίοδο, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να συμβεί ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και να νοσήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Όσοι συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί για διάφορους λόγους πρέπει να γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι ότι θα νοσήσουν χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου και τις τυχόν επιπλοκές της. Δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο η περίπτωση να περάσει κάποιος την νόσο με ήπια συμπτώματα και σε λίγες μέρες αλλά υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία για να ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Υπάρχει και η περίπτωση να νοσήσουν με την «παρατεινόμενη» νόσο COVID (long COVID) ή το «μετά- COVID-19 σύνδρομο» όπου περιγράφεται ως η εμμονή των συμπτωμάτων μετά από COVID-19 λοίμωξη για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να τεθεί κάποια εναλλακτική διάγνωση. Αυτές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις προσβάλλουν ακόμα και νέους, με άγνωστη επίπτωση και ασαφή διάρκεια. Ολοένα και περισσότερες μελέτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με αυτό το σύνδρομο.
Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι: επίμονος βήχας, κόπωση, δύσπνοια, δεκαδική πυρετική κίνηση, αρθραλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, παρατεταμένη απώλεια γεύσης-όσφρησης καθώς και διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν με παρατεταμένη ανάπαυση.
Ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, θέλω να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση σε όσους συμπολίτες μας νοσούν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλους εκείνους που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ειδικά σε όσους αναρρώνουν στο σπίτι τους, απευθύνω έκκληση για πιστή εφαρμογή όσων προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και επ΄ουδενί να μην εξέρχονται της οικίας τους. Ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα είναι τεράστιος.
Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, συστήνω αρχικά να το συζητήσουν με τον ιατρό της εμπιστοσύνης τους και να επανεξετάσουν την στάση τους. Επίσης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί παρακαλούνται να τηρούν όσο καλύτερα μπορούν τα μέτρα ατομικής προστασίας:
σωστή υγιεινή χεριών,
φυσική απόσταση,
χρήση προστατευτικής μάσκας,
αποφυγή αγγίγματος του προσώπου,
αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή πτάρνισμα),
καλό αερισμό,
απολύμανση επιφανειών, και έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Η χρήση μάσκας όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Δεδομένου ότι υπήρξε χαλάρωση στη χρήση της, πέραν των οδηγιών της επιτροπής, εντούτοις θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικά την περίοδο που είναι σε έξαρση το τέταρτο κύμα στην περιοχή μας. Ειδικά αυτές τις μέρες όπου η ατμόσφαιρα των νησιών μας είναι επιβαρυμένη και από το καπνό και τα σωματίδια που προέρχονται από τις πυρκαγιές της γείτονας χώρας.
Τέλος, να υπενθυμίσω πως η έγκυρη ενημέρωση παρέχεται από τον ιατρό σας και σε καμιά περίπτωση από άγνωστες πηγές ή «άγνωστους ιατρούς» μέσω διαδικτύου.
Καλό μήνα.
Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου