Ηλιακή καταιγίδα, πανσέληνος και… Παρασκευή και 13!

Δεν είναι μόνο οι προληπτικοί που ανησυχούν για τη σημερινή ημέρα αλλά και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αφού, όχι μόνο είναι Παρασκευή και 13, αλλά περιμένουμε μία ηλιακή καταιγίδα καθώς και την Πανσέληνο του Ιουνίου!

Η τριπλή «απειλή», ο «καυτός» αυτός συνδυασμός των τριών φαινομένων, έχει προκαλέσει πανικό σε πολλούς, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για blackout στις τηλεπικοινωνίες και πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι τρεις ηλιακές εκρήξεις που ενδέχεται να χτυπήσουν την Γη. 

Εκτός από την ηλιακή καταιγίδα, η ανθρωπότητα θα βιώσει σήμερα άλλο ένα σπάνιο φαινόμενο, μία Πανσέληνο την Παρασκευή και 13.


Πρόκειται για την πρώτη Πανσέληνο, από το 2000, που «πέφτει» πάνω στην κακότυχη αυτή ημέρα, για τους προληπτικούς, ενώ η επόμενη φορά που κάτι τέτοιο θα σημειωθεί, θα είναι τον Αύγουστο του 2049!

Κι όλα αυτά την ώρα που ακόμη και επιστήμονες συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί την Παρασκευή και 13. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal, πρόκειται για  μία άτυχη ημέρα για ορισμένους. Η έρευνα ανέφερε μάλιστα ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%!

Συναγερμός για την ηλιακή καταιγίδα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι η ηλιακή καταγίδα που σημειώθηκε την Τρίτη θα φτάσει στη Γη, σήμερα και ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον πλανήτη μας, ενώ κίνδυνος μπορεί να υπάρξει και για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Οι επιπτώσεις από αυτή τη δραστηριότητα που σημειώθηκε την Τρίτη ήταν οι επικοινωνίες να επηρεαστούν κατά τη στιγμή της έκρηξης», τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Αμερικής (NOAA).Οι επιστήμονες τονίζουν πως μία τέτοια έκρηξη στον Ήλιο, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ύλης και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να απειλούνται τα συστήματα επικοινωνίας υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται από μετεωρολογικούς σταθμούς, χειριστές αεροπλάνων και διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που εκπέμπουν σε βραχέα κύματα. Η NASA, δε, τονίζει ότι τα συστήματα GPS ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.

Οι ηλιακές εκρήξεις  -που προκαλούνται από τη συσσώρευση μαγνητικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα του Hλίου- πιστεύεται ότι είναι από τα πιο ισχυρά  φαινόμενα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου.

Μάλιστα, η NOAA έχει προειδοποιήσει για «πιθανές συνεχιζόμενες εκρήξεις στον Ήλιο στο εγγύς μέλλον – μερικές από τις οποίες θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ισχυρές».

Οι τρεις μεγάλες εκλάμψεις στην αριστερή πλευρά του ήλιου, αποτυπώθηκαν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA την περασμένη Τρίτη. 

πηγή: protothema.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This