Το ηλεκτρονικό “μάτι” της Τουρκίας στο Αιγαίο

Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός υπερσύχρονου διχτύου ραντάρ με το οποίο εποπτεύουν το Αιγαίο σε όλη του την έκταση. 
Στις 17 Απριλίου του 2009 η τουρκική εφημερίδα, Habertürk, αποκάλυπτε πως η Τουρκία προχώρησε στην άμεση εγκατάσταση νέων υπερσύγχρονων συστημάτων ραντάρ με τα οποία όχι μόνο θα έχει την δυνατότητα να «ζώνουν» όλο το Αιγαίο, αλλά παράλληλα θα δίνουν την δυνατότητα ηλεκτρονικού μπλοκαρίσματος και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων κατά του αντιπάλου.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων ραντάρ, η Τουρκία έχει δαπανήσει το ποσό των 38,5 εκατομμυρίων ευρώ.  Όπως αποκάλυπτε στη συνέχεια η Habertürk, τα νέα αυτά συστήματα εγκαθίστανται στις εξής περιοχές :
δυο στην περιοχή της Σμύρνης, (αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές και στην περιοχή του Ακντάγ), στην περιοχή του Μπουρντούρ, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, στην περιοχή Γιενή Μποσνά της Κωνσταντινούπολης, στην αεροπορική βάση του Νταλαμάν, απέναντι από την Ρόδο, (είναι το αεροδρόμιο από όπου είχε απογειωθεί ο πιλότος που είχε το γνωστό τραγικό επεισόδιο με τον Κώστα Ηλιάκη στις 23 Μαΐου του 2006), στην περιοχή της Αττάλειας, στο αεροδρόμιο Ετισμεγκούτ στην Άγκυρα, στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν των κατεχομένων της Κύπρου, όπως επίσης και στην περιοχή Αγίρνταγ.
Παράλληλα γίνεται εγκατάσταση και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Το σύνολο όλων αυτών των συστημάτων, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι 23 ραντάρ.
Οι Τούρκοι σκοπεύουν με όλα τα μέσα την συλλογή φωτογραφιών και με λεπτομερή φωτοαναγνωστική καταγραφή, τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών αμυντικών θέσεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. Το έργο αυτό δεν είναι αρμοδιότητα τής γνωστής τουρκικής μυστικής υπηρεσίας τής ΜΙΤ, αλλά αποτελεί μια συγκεκριμένη μορφή δραστηριότητας δυνάμεων «Ειδικών επιχειρήσεων», σε στρατηγικό επίπεδο.
Εντωμεταξύ ήδη από τις 27/12 του 2003, γίνονταν γνωστό από την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ότι η Τουρκία προχωρούσε στην ίδρυση υπερσύγχρονου «Κέντρο Ηλεκτρονικών Ασκήσεων» με κύριο σκοπό την σταδιακή αντικατάσταση ορισμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων με αντίστοιχες εικονικές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρονταν , το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποφάσισε την ίδρυση ενός μεγάλου υπερσύγχρονου Ηλεκτρονικού Κέντρου Στρατιωτικών Ασκήσεων, στην περιοχή της Αλμυρής Λίμνης, νοτιοδυτικά της Άγκυρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Σερεφλίκοτς – Χισάρ. Να σημειωθεί ότι στην απρόσιτη αυτή περιοχή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που είναι περιφραγμένες εδώ και χρόνια και εκεί μέσα είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές δυνάμεις για την αποστολή των οποίων δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Για την δημιουργία αυτού του Ηλεκτρονικού Κέντρου συνεργάστηκαν , όπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες μονάδες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK και ODTÜ, ενώ την εποπτεία της κατασκευής του την είχε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Pin It on Pinterest