Η οικογενειακή ρουτίνα των γιορτών συμβάλει στην καλύτερη υγεία των παιδιών και των ενηλίκων

Σύμφωνα με 50ετή ανασκόπηση μελετών η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Psychological Association’s Journal of Family Psychology», η οικογενειακή ρουτίνα τις ημέρες των εορτών και των διακοπών συνδέεται με την καλύτερη υγεία των παιδιών, με την καλύτερη ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας των εφήβων και με την καλύτερη ψυχική υγεία των ενηλίκων.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Infants & Young Children», συνέδεσε τις τελετουργίες και τη ρουτίνα των εορτών με την ενίσχυση των δεσμών ενός γάμου, την αυξημένη αίσθηση αυτονομίας των παιδιών – διατηρώντας παράλληλα τις καλές οικογενειακές σχέσεις, καθώς και με την αίσθηση της ισορροπίας σε πιθανές δύσκολες μεταβάσεις από μια κατάσταση σε μια άλλη.

Η μελέτη ανασκόπησης εξέτασε 32 πρότερες μελέτες αναφορικά με τις τελετουργίες ρουτίνας που ακολουθούν πολλές οικογένειες τις μέρες των εορτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των γενεθλίων, των νέων αφίξεων όπως είναι μια γέννηση ακόμα και τις συγκεντρώσεις της οικογένειας για μια κηδεία ή το πιο σύνηθες για ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

 

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η συνήθεια της ώρας του ύπνου, ειδικά για τα παιδιά, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την καλύτερη υγεία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Έτσι είναι και η συνήθεια και η σταθερότητα τις μέρες των εορτών που είναι συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος.

 

Η ρουτίνα, όπως λένε, είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας ακόμα και στις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός διαζυγίου ή ενός νέου γάμου ενός γονέα.

Οι κοινές δραστηριότητες της οικογένειας τις μέρες των εορτών ειδικά όταν έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και στα κέφια όλων, φτιάχνουν την ψυχική διάθεση και βελτιώνουν τη σωματική ενέργεια. Φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά και προσθέτουν βάθος και ποιότητα στα συναισθήματα τους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους δεν το έχουν κάνει ποτέ να το προσπαθήσουν. Και σε όσους το συνηθίζουν, να προσθέσουν ευρηματικά τελετουργικά ή παιχνίδια έτσι ώστε και να μη βαριούνται τα ίδια και τα ίδια και να προσφέρουν περισσότερα οφέλη στη σχέση όλων των μελών. Μπορείτε για παράδειγμα να χαρίσετε λίγο από το χρόνο σας όλοι μαζί σε μια φιλανθρωπία, να ανεβάσετε μια παράσταση, να διαβάσετε όλοι μαζί ένα ενδιαφέρον βιβλίο, να τραγουδήσετε και να χορέψετε, να λέτε ιστορίες ή να παρακολουθήστε μια ταινία. Μια τελετουργική οικογενειακή συγκέντρωση τις μέρες των εορτών μπορεί πολύ εύκολα να γίνει πολύ διασκεδαστική αλλά και να προσφέρει σε όλους χαρά, αγάπη, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τη συμπόνια σε όσους την χρειάζονται, ενώ κάποιοι άλλοι μπορούν να αποκομίσουν σοφία και καλοσύνη.

Πηγή: naftemporiki

 

Pin It on Pinterest

Share This