Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η προσυνεδριακή σύσκεψη της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ενόψει του 18ου Συνέδριου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στις 2 και 3 Δεκέμβρη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.
Στην ομιλία του ο Σταύρος Τάσσος ανέδειξε τις αιτίες που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τονίζοντας ότι «οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, αλλά και η ιμπεριαλιστική ειρήνη, είναι η συνέχιση της πολιτικής που επιδιώκει τη διατήρηση (άμυνα) ή τη διεύρυνση (επίθεση) της κερδοφορίας του κεφαλαίου που κατέχει η αστική τάξη κάθε χώρας, μέσα ή έξω από τα σύνορα της χώρας αυτής. Επομένως το ερώτημα είναι:ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εξάλειψη των πολέμων;»
Η εξάλειψη των αιτιών που τον γεννούν, δηλαδή η εξάλειψη των ανισοτήτων και των συγκρουόμενων συμφερόντων, και η οικοδόμηση σε πρώτη φάση, μιας σοσιαλιστικής, και τελικά κομμουνιστικής κοινωνίας, σημείωσε ο ομιλητής , είναι και η απάντηση στο ερώτημα, επισημαίνοντας ότι, σ’ αυτή τη περίπτωση η παραγωγή υποτάσσεται στις ανάγκες του ανθρώπου, σε αντίθεση με την υποταγή του ανθρώπου τις ανάγκες της παραγωγής, όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό. Συνεχίζοντας ο ομιλητής για τις αιτίες των πολέμων επεσήμανε ότι: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το πέρασμα από ένα ιστορικά παρωχημένο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό σε ένα ανώτερο, γίνεται με επαναστάσεις, που είναι έργο της τεράστιας πλειοψηφίας των λαϊκών μαζών. Αυτό έγινε στη γαλλική αστική επανάσταση το 1789, αυτό έγινε στην Ελλάδα το 1821, αυτό έγινε και με την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Η βία είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξης των κοινωνιών όπου αντιπαρατίθενται συμφέροντα, και είτε την καταδικάζεις, είτε δεν την καταδικάζεις, αυτή υπάρχει. Ηθικοπλαστικά κηρύγματα, του τύπου καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται, χρησιμοποιούνται από όσους θέλουν να υπονομεύσουν το δίκαιο του αγώνα των καταπιεζομένων και των εκμεταλλευομένων να αντιδρούν, να αντιστέκονται αλλά και να επιτίθενται μαζικά ενάντια στην καταπίεση και τον καταπιεστή, ενάντια στην εκμετάλλευση και στον εκμεταλλευτή.»
Αναφερόμενος στην εφαρμοζόμενη πολιτική τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και από τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει δύο στόχους: Πρώτον την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, με μνημόνια, αξιολογήσεις, με κύριο στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων της κερδοφορίας του κεφαλαίου με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων ώστε η χώρα μας να γίνει «ελκυστική» στην προσέλκυση επενδύσεων.Ο δεύτερος στόχος είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς και στα δολοφονικά σχέδια και δράσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Οι στόχοι αυτοί τόνισε σε άλλο σημείο δεν εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού, αλλά και των λαών της περιοχής, δεν έχουν σχέση με την προστασία των συνόρων μας από την αστική τάξη της Τουρκίας, που αμφισβητούνται όχι μόνο από αυτήν αλλά και από το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Τα «ανταλλάγματα» που διεκδικεί η κυβέρνηση σ’ αυτό το άθλιο παιχνίδι δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, αλλά τις επενδύσεις και τα κέρδη επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα και από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση του ενεργειακού πλούτου.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μαζικοποίησης του κινήματος Ειρήνης, που να απαιτεί κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των άλλων ευρωατλαντικών βάσεων, στρατηγείων και υποδομών του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα, καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Τον διπλό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και από την Ελλάδα.
Δίνοτας το στίγμα της κατεύθυνσης του αγώνα της ΕΕΔΥΕ, ο Σταύρος Τάσσος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:«οι δυνάμεις της ΕΕΔΥΕ, οι δυνάμεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, μαζί με τις άλλες λαϊκές και ταξικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να αγωνιστούν όχι μόνο να ηττηθεί ό όποιος πιθανός ιμπεριαλιστής εισβολέας αλλά και η ντόπια αστική τάξη. Μόνο έτσι μπορεί οι δυνάμεις αυτές να βγάλουν τη χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο στους λαούς, παρά εκμετάλλευση, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά, και μια ειρήνη, με το πιστόλι στον κρόταφο, που ότι αφήνει όρθιο το σκοτώνει ο πόλεμος τους».
Την πλούσια δράση της Ροδιακής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΡΕΔΥΕ), ανέλυσε το μέλος της Επιτροπής Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου.Η πρωτοβουλία δημιουργίας «Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο», με Πρόεδρο τον κ.Σάββα Καραγιάννη, σηματοδότησε όλη την δράση της ΡΕΔΥΕ τα τρία τελευταία χρόνια. Σημαντικοί σταθμοί της πορείας της αποτέλεσε η συγκέντρωση 1300 υπογραφών ενάντια στην νέα βάση. Στάλθηκαν υπομνήματα στους αρμόδιους, βγήκαν ανακοινώσεις από φορείς, ψηφίσματα από φορείς του Αιγαίου.Πραγματοποιήθηκαν συναυλίες σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων του MIRA– MARE, με τον Λάκη Χαλκιά στη Τάφρο, και τους καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλη Αδρουλιδάκη στο Δημοτικό Θέατρο. Συνδιοργανώθηκε με την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ εκδήλωση προβολής των έργων του ζωγράφου της Εθνικής Αντίστασης Βάλια Σεμερτζίδη.Έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στις Διασκέψεις εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών κρατών στη Ρόδο, των οποίων το περιεχόμενο ήταν το μοίρασμα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς.
Επισημάνθηκε ότι ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης έχει η συνδιοργάνωση με το σωματείο οικοδόμων Αρχαγγέλου, τον πολιτιστικό σύλλογο Αίθωνα και την ΟΓΕ κοινής εκδήλωσης για την Πρωτομαγιά.
Η δράση της ΕΕΔΥΕ «ζωγραφίζω για την Ειρήνη» υιοθετήθηκε και από την Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και προωθήθηκε στα σχολεία. Αρκετοί μαθητές κατέθεσαν με το δικό τους γλαφυρό τρόπο τις δικές τους σκέψεις μέσα από την ζωγραφική για την ειρήνη και τους πρόσφυγες.
Από την προσυνεδριακή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η θέση του επικεφαλής κου Σάββα Καραγιάννη, και συμπληρώθηκε η γραμματεία η οποία αποτελείται συνολικά από τους: Αρβανίτη Δημήτρη, Μανόλη Βογιατζή, Δήμητρα Κατσαρομήτσου, Θύμιο Καλπακιώρη, Φυλλιώ Κουντούρη, Πάρι Παπαθεωδόρου, Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου, Φαίδρα Τερλόγκου, Χατζηνικόλα Τσαμπίκα .