Μ. Ιατρίδη για αιγιαλό και παραλία «Άλλο πράγμα η αξιοποίηση και άλλο πράγμα η κακοποίηση»

Μίκα Ιατρίδη στη συζήτηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τον αιγιαλό και την παραλία: «Άλλο πράγμα η αξιοποίηση και άλλο πράγμα η κακοποίηση».

«Κάποιοι έχουν μπερδέψει τις λέξεις. Έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται για αξιοποίηση αλλά για κακοποίηση», τόνισε στην παρέμβαση της στην συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ακόμα ότι «ως νέος άνθρωπος, που θέλω να βλέπω τον τόπο μου να αναπτύσσεται και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είμαι πάντα υπέρ της αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας».

Όμως, συνέχισε η Μίκα Ιατρίδη, έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, είναι δεδομένο ότι ακολουθείται το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και το οποίο οδήγησε σε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή.

Εμείς, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά, ταυτόχρονα, θα δίνει το περιθώριο σε ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού να ασκούν την επιχειρηματικότητα τους, χωρίς αιφνιδιασμούς ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τους επιστήμονες για να προτείνουν αυτό το σχέδιο, σημειώνοντας ότι και σε άλλες περιπτώσεις, οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του προέδρου του, είναι πάντα τεκμηριωμένες και βοηθούν και τους βουλευτές να ασκούν καλύτερα το ρόλο τους.

Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης της Μίκας Ιατρίδη:

Χαίρομαι που οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΤΕΕ και των εκλεκτών επιστημόνων που μίλησαν ήταν τόσο σαφείς και τεκμηριωμένες, ώστε δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για εμπαθή και ανέξοδη κριτική, ούτε εμείς, για αυτά που θα πούμε, για εμπαθή και ανέξοδη αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να γίνει αυτή η συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ένα ζήτημα που αφορά στο μέλλον της χώρας μας, στο μέλλον των παιδιών μας και, βέβαια, στο περιβάλλον της πατρίδας μας.

Πολιτικά, θα ήθελα να ξεκαθαριστεί ότι το περίφημο αυτό νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία, είναι μνημονιακή υποχρέωση. Δεν είναι, λοιπόν, ουρανοκατέβατο το νομοσχέδιο.

Είναι απαίτηση των δανειστών μας και έχει εκφραστεί με τον πιο επίσημο τρόπο, πρόσφατα, σε απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα, κ. Νίκου Χουντή.

Και να τονίσω εδώ, ότι μέρος της Τρόικας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν πρόκειται ούτε για εμπαθή, ούτε για ανέξοδη αντιπολίτευση.

Για αυτό το λόγο, δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε άρον άρον πριν τις Ευρωεκλογές.

Δεν είναι τυχαίο που η συγκυβέρνηση προσπάθησε, και με σχετική επιτυχία τολμώ να πω, να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Θέλω να σας ξεκαθαρίσω, ότι ως νέος άνθρωπος, που θέλω να βλέπω τον τόπο μου να αναπτύσσεται και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είμαι πάντα υπέρ της αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Εδώ όμως, κάποιοι έχουν μπερδέψει τις λέξεις. Έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται για αξιοποίηση αλλά για κακοποίηση.

Πρόκειται για στοχευμένη εξυπηρέτηση ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το ξεπούλημα της χώρας μας.

Το αντίστοιχο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, οδήγησε σε καταστροφή της ακτογραμμής της, σε μπάζωμα της, και στην τελική καταστροφή ενός συγκριτικού της πλεονεκτήματος.

Και, βέβαια, οδήγησε και σε οικονομική καταστροφή, αφού πάνω από μισό εκατομμύριο παραθαλάσσιες κατοικίες έμειναν απούλητες.

Διπλή, λοιπόν, καταστροφή. Και περιβαλλοντική και οικονομική.

Το ίδιο, λοιπόν, μοντέλο επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Είμαστε σαφώς αντίθετοι.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ανάπτυξη μέσω προστασίας του αιγιαλού και των παραλιών μας, και ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές. Άλλωστε, το ξαναλέω, οι παραλίες μας εξακολουθούν και αποτελούν το τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Αυτή πρέπει να είναι η βασική μας αρχή.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη όταν έχουμε ένα ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο.

Και ναι, πρέπει να εξασφαλιστεί και μια λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία για τους ξενοδόχους ή και για άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε και η επιχειρηματικότητα να υπάρχει και το φυσικό περιβάλλον να προστατευτεί.

Γιατί, δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, κάθε χρόνο ο κάθε επιχειρηματίας να αγωνιά για το τι θα γίνει με την επιχείρηση του, που είναι στην παραλία, ή και οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αντίστοιχα ξενοδοχεία σε άλλες χώρες.

Κάποιες στρεβλώσεις και κάποιες αγκυλώσεις μπορούν να ξεπεραστούν.

Όμως, όταν στόχος είναι η εξυπηρέτηση ελάχιστων συμφερόντων. Όταν στόχος είναι το ξεπούλημα και όχι η ανάπτυξη, είναι επόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να εποφθαλμιά της καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, όπως και εδώ στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο, προκειμένου να τις ξεπουλήσει σε στημένους, για να μην κρυβόμαστε, διαγωνισμούς.

Φίλες και φίλοι,

Εγώ πιστεύω ότι το Τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει άξιους επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν με μεθοδικότητα να βρουν τη χρυσή τομή, μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος μας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Και βέβαια, νομοσχέδια σαν αυτά που είδαμε στη δημόσια διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, όταν συναντούν την καθολική και λογική αντίδραση των πολιτών.

Κλείνοντας, θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Γρύλλη και σε όλα τα μέλη του ΤΕΕ, γιατί με τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τους σε σειρά από ζητήματα, έχουν προσφέρει την απαραίτητη συνεργασία τους και τεχνογνωσία τους σε μας τους βουλευτές, και παρέχουν σημαντική βοήθεια για την επιτέλεση του έργου μας.

Σας ευχαριστώ.

Pin It on Pinterest