«Οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα, από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα»

Μίκα Ιατρίδη: «Οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα, από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Να δοθεί λύση στο ζήτημα της άδειας ανατροφής τέκνων και για τους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους, ζήτησε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, σημειώνει ότι πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο καθεστώς του ν.4210/2013 και να δοθεί λύση, με την προϋπόθεση, να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Να τεθεί σε ισχύ η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου και στους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ισχύει και στους δημοσίους υπαλλήλους».

Με το ν.4210/2013 τέθηκε σε ισχύ διάταξη η οποία αναφέρει στο άρθρο 6  (“Γονικές άδειες στο δημόσιο τομέα”), ότι μπορεί να λάβει την εννεάμηνη άδεια ο δημόσιος υπάλληλος, ακόμη και εάν η σύζυγος δεν εργάζεται, σύμφωνα και με την απαραίτητη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πρόσφατα, (28/11/2013) έκανε πρόταση τροποποίησης και ο ΣΥΣΜΕΔ (Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων). Ακολούθησε ερώτηση στη Βουλή της Βουλευτού κας Σταυρούλας Ξουλίδου σχετικά με το θέμα, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απαντά, ότι θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των επιτελείων, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε τη σχετική τροποποίηση στις 29/12/2013.

Με δεδομένο ότι, δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων. Επειδή οι οικογένειες των στρατιωτικών μένουν μόνες τους, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο προτίμησης τους και δεν μπορούν να έχουν την στήριξη των οικείων τους. Επειδή οι στρατιωτικοί καλούνται σε 24ωρες υπηρεσίες και πολυήμερες ασκήσεις και – αναπόφευκτα – τίθεται θέμα με την ανατροφή και φροντίδα των τέκνων τους.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Προτίθενται τα δύο Υπουργεία, να συμπεριλάβουν και τους ένστολους στο καθεστώς του ν.4210/2013;

  2. Έχουν προχωρήσει οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των αρμόδιων επιτελείων, ώστε να δοθεί λύση, χωρίς να επηρεαστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Pin It on Pinterest