Να δοθεί μόνιμη λύση για τους εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς – Αν ψηφίσετε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα ενταφιάσετε το Αιγαίο

Μίκα Ιατρίδη: «Να δοθεί μόνιμη λύση για τους εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς – Αν ψηφίσετε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα ενταφιάσετε το Αιγαίο».

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων μέσω ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την προοπτική οι εργαζόμενοι αυτοί να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι με τη διαδικασία που εφαρμόζεται, οι Δήμοι δεν μπορούν να είναι, αντικειμενικά, συνεπείς στις προθεσμίες, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να χάσουν τα ημερομίσθια τους.

Περαιτέρω, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι, τουλάχιστον για το Δήμο Ρόδου, το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσε ότι θα θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμής και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, δίνοντας το ίδιο το Συνέδριο λύση στο πρόβλημα.

Όμως, η βουλευτής Δωδεκανήσου επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί συνολική λύση και να βρεθεί τρόπος οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, το να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι, είτε στο δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθούς τους, όταν αυτοί είναι και το μοναδικό εισόδημα, συνιστά μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Στην απάντηση του ο Υφυπουργός, κ. Ντόλιος, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους και ήδη λύνεται άμεσα το ζήτημα. Παρόλα αυτά, σημείωσε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζεται και το ενδεχόμενο νομικής ρύθμισης, ώστε να μην παρουσιάζονται αντίστοιχα ζητήματα.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέσω ΕΣΠΑ, απασχολούνται στις κοινωνικές δομές των Δήμων. Τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχει μέριμνα για τους μικρότερους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

Στη δευτερολογία της, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι η ανησυχία και η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και τις μητέρες αναμένεται να συνεχισθεί και κάλεσε το Υπουργείο να δώσει λύση, ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η κεντρική εξουσία ενδιαφέρεται για τη νησιωτική Ελλάδα.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, ανέφερε συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στις νησιωτικές περιοχές και κάλεσε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, γιατί διαφορετικά, θα ενταφιάσει όλο το Αιγαίο.

Την άποψη αυτή σχολίασε με πολύ θερμό τρόπο, ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιώργος Καλαντζής.

Ακολουθούν η πρωτολογία και η δευτερολογία της κυρίας Ιατρίδη:

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

κ. Πρόεδρε,

Το θέμα που έφερα με την επίκαιρη μου ερώτηση είναι ένα θέμα που αφορά τους εργαζόμενους, μέσω ΕΣΠΑ, στις κοινωνικές δομές των Δήμων, μεταξύ αυτών και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Από την ενημέρωση που είχα χθες, προκύπτει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσε το Δήμο Ρόδου – δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με τους άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα – ότι θα θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμής, και έτσι, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τα δεδουλευμένα τους μέσα στο Δεκέμβρη.

Αυτήν την ενημέρωση έχω εγώ, δεν ξέρω αν ο κ. Υπουργός έχει καλύτερη και σαφέστερη εικόνα για να μας μεταφέρει.

Πάντως, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τρεις μήνες μετά, ειδικά όταν αυτός ο μισθός είναι το μοναδικό τους εισόδημα, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

κ. Πρόεδρε,

Όπως αναφέρω και στην επίκαιρη ερώτηση μου, έτσι όπως είναι δομημένη η διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, με τις δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ και τις θεωρήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκύπτει, αντικειμενικά, πρόβλημα στους Δήμους να είναι συνεπείς στις προθεσμίες.

Το επισημαίνω αυτό, γιατί και φέτος η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής πήγε στους Δήμους στις 21-8-2014, ενώ είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου έκαστου έτους.

Συνεπώς, αντικειμενικά, δεν υπάρχει χρόνος για τους Δήμους να προχωρήσουν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην αναγνωρίζει την αναδρομικότητα και οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι ή και να χάσουν μερικά από τα ημερομίσθια τους.

Βέβαια, όπως είπα και πιο πριν, φαίνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το ίδιο λύση για το θέμα.

Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι φετινό, αλλά έχει εμφανιστεί και τα προηγούμενα χρόνια, είναι αναγκαίο το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε μόνιμη λύση του προβλήματος.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι, αν, από τη στιγμή που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, το Υπουργείο προτίθεται να αλλάξει τη διαδικασία, ώστε και οι Δήμοι να είναι συνεπείς και οι εργαζόμενοι να μην αγωνιούν για τα χρήματά τους.

Και ολοκληρώνω και με το δεύτερο ερώτημα κύριε Πρόεδρε:

Από τη στιγμή που οι ανάγκες των Δήμων είναι διαρκείς, υπάρχει πρόβλεψη οι εν λόγω υπάλληλοι να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας;

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

κ. Πρόεδρε,

Προφανώς και δεν θα αμφισβητήσω τις προθέσεις του κ. Υπουργού για την επίλυση των ζητημάτων.

Παρόλα αυτά, θέλω να επισημάνω ότι όπως είναι το καθεστώς, τόσο οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς όσο και οι μητέρες θα συνεχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια, συνεπώς πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μιλήσω πιο γενικά και να επισημάνω ότι οι κοινωνικές δομές στα νησιά μας δεν επαρκούν και αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα.

Δεν θα κουράζομαι να το λέω ότι τίποτα στα νησιά δεν είναι το ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και το λέω αυτό γιατί, ειδικά τώρα το χειμώνα, είμαστε αποκομμένοι, πολλές φορές και λόγω καιρού.

Περαιτέρω, γνωρίζουμε όλοι ότι τα νησιά μας, τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται στο στόχαστρο των εξ ανατολών γειτόνων μας, για πολλούς λόγους, στρατηγικούς και γεωπολιτικούς.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα συμφωνούσαμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα ότι τα νησιά του Αιγαίου χρειάζονται στήριξη και κυρίως να υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να παραμείνουν οι νησιώτες σε αυτά.

Μέχρι τώρα, η πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τους δανειστές και την κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο βασικών δομών και υπηρεσιών στα νησιά μας.

Τα κενά στην υγεία και την παιδεία είναι τεράστια. Έτσι, όμως, δεν μπορούν να παραμείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους.

Αυτό που σας λέω, το γνωρίζει άλλωστε και ο κ. Υπουργός, είναι η πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά στα νησιά μας.

Και μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι ο τουρισμός μας καλύπτει, αλλά το χειμώνα δεν έχει τουρισμό και τα έσοδα από το καλοκαίρι δεν διαχέονται στην τοπική οικονομία.

Συνεπώς, η λύση σε ένα θέμα όπως οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς σταθμούς και τις άλλες κοινωνικές δομές μέσω ΕΣΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας και θα δώσει επιτέλους και ένα μήνυμα ότι η κεντρική εξουσία ενδιαφέρεται για τη νησιωτική Ελλάδα.

Κλείνω κ. Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, όπως και τον κ. Υπουργό, με ένα θέμα που δεν είναι βέβαια της επίκαιρης ερώτησης αλλά αφορά την επιβίωση των νησιών μας.

Το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που δυναμικά επαναφέρει η Τρόικα, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν καταργήσετε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενταφιάσετε όλο το Αιγαίο με δική σας αποκλειστική ευθύνη. Μην το κάνετε. Σας ευχαριστώ.

Pin It on Pinterest