Ιαπωνία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Παρασκευή (5/5) την κεντρική Ιαπωνία, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον ένα νεκρό και 21 τραυματίες, ενώ κατέρρευσαν πολλά κτίρια.

Ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών (αρχικά είχε υπολογιστεί στα 6,3R) έπληξε την κεντρική περιοχή Ισικάουα το απόγευμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι μετεωρολογικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για πιθανούς μετασεισμούς και κατολισθήσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Τόκιο ότι αναφέρθηκε ένας νεκρός και ότι υπάρχουν «πολλαπλές αναφορές για κτίρια που κατέρρευσαν».

Το θύμα έπεσε από μια σκάλα, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος διαχείρισης κρίσεων στο Σουζού, προσθέτοντας ότι άλλοι 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία κτίρια είχαν καταστραφεί με δύο ανθρώπους παγιδευμένους μέσα σε αυτά.

Ο ένας ανασύρθηκε από τα συντρίμμια και στάλθηκε στο νοσοκομείο και οι διασώστες αναζητούσαν τον άλλο.

Η Παρασκευή ήταν δημόσια αργία στην Ιαπωνία, μέρος μιας σειράς ρεπό που είναι γνωστά ως «Χρυσή Εβδομάδα», μια εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν για αναψυχή ή για να επισκεφθούν την οικογένειά τους.

Τα δρομολόγια των τρένων Shinkansen διακόπηκαν μεταξύ των πόλεων Ναγκάνο και Καναζάουα, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, αλλά συνεχίστηκαν λιγότερο από δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με τους Ιαπωνικούς Σιδηροδρόμους.

Ο Ιάπωνας υπουργός πρόληψης καταστροφών Κοΐτσι Τάνι δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για πολλαπλές κατολισθήσεις και ότι ορισμένοι κάτοικοι έχουν καταφύγει σε καταφύγια εκκένωσης.

«Δαχτυλίδι της φωτιάς»

Οι σεισμοί είναι συχνοί στην Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Η Ιαπωνία στοιχειώνεται από την ανάμνηση ενός τεράστιου υποθαλάσσιου σεισμού μεγέθους 9,0 βαθμών στα βορειοανατολικά της τον Μάρτιο του 2011, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται περίπου 18.500 άνθρωποι.

Το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε επίσης την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, προκαλώντας τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή της χώρας και το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ.

Ο Ματσούνο δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ανωμαλίες στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας Shiga και Kashiwazaki-Kariwa στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό της Παρασκευής.

Pin It on Pinterest

Share This