Η υπουργός Πολιτισμού στη γιορτή της Γυναίκας που διοργανώνει η Περιφέρεια

Μία «γεμάτη» μεγάλη εκδήλωση ετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τομέα Πολιτισμού για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 19.00 στην αίθουσα Κορνήλιος Καστοριάδης της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας, θέλοντας, επίσης, να σηματοδοτήσει τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και τον αγώνα τους για την παγκόσμια ειρήνη. Σε κάποιες χώρες η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επίσημη αργία, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρόδου με την δομή υποστήριξης Γυναικών, η Σχολή Ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η θεατρική ομάδα Λέρου. Στην εκδήλωση θα παραστεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πρόσωπο της οποίας θα τιμηθεί η Γυναίκα και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών, ομιλία για την ημέρα της Γυναίκας και παράσταση από την θεατρική ομάδα Λέρου με το έργο «Άλκηστη» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Διαμαντάρα. Το έργο βασίζεται σε κείμενα Σπύρου Συρόπουλου, καθηγητή του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Την όλη εκδήλωση στηρίζουν το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου, η ΧΕΝ Ρόδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ρόδου, η διεθνής οργάνωση Lions Ηλιούσα Ρόδου, ο όμιλος Inner wheel Ρόδου, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών Ιαλυσού, Κοσκινού, Λαέρμων, Λίνδου, Παστίδας, Σορωνής και Μασσάρων.