Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη στην περιοχή μας άνοιξε ξανά την συζήτηση για τις δομές Υγείας τόσο στη Ρόδο όσο και στα γειτονικά νησιά Κω και Κάλυμνο.
Κοινός τόπος προβληματισμού η μεγάλη υποστελέχωση των Νοσοκομείων που φαίνεται ότι ο Υπουργός προσπαθεί να αντιμετωπίσει με το σύνθημα ‘όλοι οι ιδιώτες γιατροί μέσα (με το καλό ή με το ζόρι) και οι γιατροί του ΕΣΥ έξω (δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου)’.
Το Υπουργείο Υγείας κρύβεται πίσω από την δικαιολογία ότι ενώ κάνει προκηρύξεις γιατρών στις άγονες περιοχές, δεν υπάρχει προθυμία για την προσέλευσή τους. Δεν μιλά όμως ειλικρινά για τα ισχνά κίνητρα που δίδονται σε αυτούς όταν μετά από την οικονομική κρίση οι αμοιβές των γιατρών είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.
Σε τι οφείλεται η απογύμνωση των Νοσοκομείων από ειδικότητες, όπως του Παιδιάτρου, του Καρδιολόγου και του Παθολόγου από τα Νησιά, πράγμα που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των Αεροδιακομιδών, άρα και το αντίστοιχο οικονομικό και κοινωνικό κόστος; Υπάρχουν σοβαρές μελέτες για τη μείωσή τους και την παράλληλη χρηματοδότηση θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία της Νησιωτικής Χώρας;
Η εξαγγελία για το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και η δέσμευση του Υπουργού είναι σημαντική, αλλά μόνο με ευέλικτο πλαίσιο συνεργασίας μαζί με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία μπορεί να λειτουργήσει. Την ίδια ώρα τα Aπεικονιστικά Tμήματα (Ακτινολογικό και Αξονικός) στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, μη δυνάμενα να καλύψουν ούτε τα μηνιαία προγράμματα εφημέρευσης.
Οι δυο Παθολογικές κλινικές στη Ρόδο κινδυνεύουν και αυτές με κατάρρευση όπως στη Κω, όταν συνταξιοδοτηθούν οι σε παράταση ευρισκόμενοι υπηρετούντες γιατροί. Η Μ.Ε.Θ (η μοναδική στο Νότιο Αιγαίο) κινδυνεύει με κλείσιμο και η Ψυχιατρική Κλινική έχει μόνο δύο Ψυχιάτρους εδώ και χρόνια.
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές! Ανάγκη να ερευνηθεί ξανά, η δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η απόφαση που ελήφθη πριν τη πανδημία του κορωνοϊού. Η ίδρυση της Σχολής θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Όσο για τις εξαγγελίες που αφορούν το πολύπαθο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Νοτίας Ρόδου περί μελλοντικής κτιριακής αναβάθμισης κ.α. οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, αφού λόγω των μετακινήσεων των αγροτικών γιατρών της περιοχής δεν καλύπτεται ούτε το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινούνται για κάλυψη των βασικών τους αναγκών σε θέματα υγείας.
Πιστεύουμε ότι για τη Νότια Ρόδο θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή παρέμβαση και από τον Δήμο Ρόδου, αφού παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση Κέντρου Υγείας στο Γεννάδι δεν εισακούστηκαν από τη μεριά του Υπουργείου.
Τέλος, η κτιριακή εγκατάλειψη όλων σχεδόν των δομών υγείας του νησιού μας, προεξάρχοντος του Γενικού Νοσοκομείου μας, έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού αποτελεί πλέον και σοβαρό θέμα ασφάλειας στην υγεία η φθορά του δαπέδου, της τοιχοποιίας και των οροφών.
Είναι κρίμα ένα νοσοκομείο που κτίστηκε και επανδρώθηκε να λειτουργήσει υποδειγματικά κάποτε (ενδεχομένως και για πανεπιστημιακό) και το οποίο εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιφέρεια, να «ρημάζει» συνεχώς.
Οι πρώην αυτοδιοικητικοί
Βυρίνης Αθανάσιος
Ιωσήφ Δημήτρης
Καλαποδάκης Βασίλης
Καραταπάνης Σάββας
Σπυρόπουλος Σπύρος
Χριστοδούλου Σάββας