Η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση – Απέτυχε η προσπάθεια διάσωσης

Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό , για την οικονομία , έκλεισε ο παλαιότερος tour operator της Ευρώπης με 21.000 εργαζομένους.

Από τα μεσάνυχτα τα βρετανικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Thomas Cook, το μέλλον της οποίας κυριολεκτικά κρεμόταν από μια κλωστή.

To ITV ανακοίνωσε από τα μεσάνυχτα ότι η thomas cook παύει τη λειτουργία της, ενώ το ΒΒC ανακοίνωσε πως μέχρι να καθιλωθούν στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη γύρω στις 2-3 το πρωί δεν θα υπάρξει ανακοίνωση από την εταιρεία, ελπίζοντας στο θαύμα του τελευταίου λεπτού παρότι τα πράγματα δεν φαίνονται θετικά. Η guardian επίσης ανακοίνωσε πως στις 3 τα ξημερώματα θα ανακοινωθεί πως η thomas cook περνάει σε διαχειριστή.

Συγκλονιστική η εικόνα που κυκλοφόρησε στα βρετανικά social media που δειχνει τον στόλο με τα σχεδόν 100 αεροσκάφη της thomas cook να επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο απ´ όλον τον κόσμο.

Η Ρόδος βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς της Thomas Cook.

Τελικά τα ξημερώματα Δευτέρας η Thomas Cook, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, ανακοίνωσε πως κήρυξε χρεοκοπία.

Η απόφαση αυτή αφήνει αποκλεισμένους περίπου 150 χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, αλλά και 22.000 υπαλλήλους παγκοσμίως χωρίς δουλειά. Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της εταιρίας, γράφτηκε καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατάφερε να πάρει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της, ώστε να αποφύγει το κλείσιμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας (που είναι και το αρχαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο), Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας, με την εταιρία να υποβάλει αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με έτος ίδρυσης το 1841, η  εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια Απασχολεί 21.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.