Η Σουηδία καταθέτει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Ηκυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας πήρε την επίσημη απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τα βήματα της γειτονικής της Φινλανδίας, σε μια κίνηση που θα επανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον μετά από συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε πως «το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Οι απειλές του Πούτιν

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι Σουηδία και Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στις δύο σκανδιναβικές χώρες, τονίζοντας ότι τυχόν ανάπτυξη στρατού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα εδάφη τους, θα φέρει την άμεση απάντηση της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) τόνισε ότι μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας».

Pin It on Pinterest

Share This