I save lives: Η εφαρμογή που ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και σε μαθαίνει να κάνεις ΚΑΡΠΑ για να σώσεις κάποιον που έπαθε ανακοπή

Λέγεται «I save lives» και όπως μαρτυρά το όνομά της σώσει ζωές. Η νέα εφαρμογή, για τα κινητά τηλέφωνα η οποία δίνει σε οποιονδήποτε βρεθεί δίπλα σε κάποιον που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή οδηγίες για να ξεκινήσει άμεσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη (25/5) για όλους δωρέαν.

Μέσω της εφαρμογής ειδοποιούνται άμεσα το ΕΚΑΒ και οι διασώστες καθώς και οι πρώτοι ανταποκρινόμενοι του ελληνικού ανθρωπιστικού οργανισμού «Kids Save Lives» ώστε να φτάσει στο σημείο απινιδωτής.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διατίθεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά μέσω του App Store και του Google Play, για συσκευές android και ios και φιλοδοξεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, κατά την έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις ανακοπής.

Ειδικότερα, η εφαρμογή εκτός από τις οδηγίες που δίνει για την ΚΑΡΠΑ, ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, δείχνει πού υπάρχει ο πλησιέστερος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και στέλνει ένα στίγμα σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο χρήστης ώστε οι πρώτοι ανταποκρινόμενοι να τον εντοπίσουν.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΕΚΑΒ

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποστηρίζει την πρωτοβουλία και την εφαρμογή που δημιούργησε το «Κids save lives» σε συνεργασία με τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό της Microsoft, μετά από μια ιδέα του Αναστάση Στεφανάκη και του Αναστάση Σαμαρά. Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες αλλά και τους τουρίστες της χώρας να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή και εκτίμησε ότι «αν γίνει αυτό θα σωθούν χιλιάδες ζωές».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φορείς της πολιτείας, γήπεδα και άλλους να προμηθευτούν απινιδωτές ενώ γνωστοποίησε ότι το ίδιο θα κάνει η Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε τέτοια περιστατικά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος και επισήμανε ότι έρευνες δείχνουν πως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν το 70% των θυμάτων από την καρδιακή ανακοπή αν στο θύμα χορηγούνταν μέσα σε 3 ως 5 λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) και γινόταν η χρήση ενός απινιδωτή.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του «Kids Save Lives» Αναστάσης Στεφανάκης γνωστοποίησε ότι 350.000 άνθρωποι κάθε χρόνο καταρρέουν επειδή σταματάει η καρδιά τους, ωστόσο μερίδα αυτών των ανθρώπων, περίπου 100.000 μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή με τη σωστή παρέμβαση τα πρώτα πέντε λεπτά, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Άντρας που παθαίνει καρδιακή προσβολή

Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι δύο χέρια

Ο επικεφαλής του τμήματος αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κολωνίας και επιστημονικός σύμβουλος του «I save lives», Μπέν Μπέτινγκερ, ο οποίος βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι όταν κάποιος υφίσταται καρδιακή ανακοπή, η καρδιά του σταματάει να στέλνει αίμα στον εγκέφαλο και γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσουν θωρακικές συμπιέσεις ώστε να σταλεί αίμα στον εγκέφαλο και να μην υποστεί βλάβη. Αν δεν συμβεί αυτό ο εγκέφαλος πεθαίνει μέσα σε τρία με πέντε λεπτά.

«Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι δύο χέρια για να σώσει μια ζωή. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι πιέσεις κατά 4 ως 6 εκατοστά σε ενήλικες, στο μέσο του στήθους, πολύ γρήγορα, χωρίς διακοπή μέχρι να φτάσει βοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πόσο καταλυτικά μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία αυτή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ιατρική βοήθεια φτάνει σε δέκα λεπτά αλλά είναι ήδη πολύ αργά.

Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι τα τελευταία 10 -12 χρόνια ο ελληνικός ανθρωπιστικός οργανισμός «Κids Save Lives» έχει εκπαιδεύσει εντελώς δωρεάν 100.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να σώζουν ζωές, έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο απινιδωτών σε πολλά σημεία της χώρας κυρίως σχολεία και κοινότητες, δημιούργησε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, έφτιαξε χάρτες 1100 απινιδωτών, οργάνωσε κοινότητες πρώτων ανταποκρινόμενων που μαθαίνουν για ένα επείγον σήμα και τρέχουν να βοηθήσουν, ενώ συνέβαλε σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών στη μείωση του κόστους των απινιδωτών που φτάνει σήμερα τα χίλια με χίλια διακόσια ευρώ.

«Κατέβασέ το, σώζει ζωές» ήταν το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Άγγελου Χαριστέα.

Pin It on Pinterest

Share This