Σήμερα, η Ρόδος μνημονεύει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Τους περισσότερους από 1.600 Ροδίτες Εβραίους συμπατριώτες μας, μεταξύ των οποίων άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι καταδιώχθηκαν και εξολοθρεύθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αθώοι άνθρωποι που καταδικάστηκαν μόνο και μόνο εξαιτίας της καταγωγής τους
Σε αυτό το καθήκον έναντι της μνήμης και της ιστορίας ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τιμώντας στο ακέραιο την αυτοδιοικητική παράδοση του νησιού μας. Διότι σήμερα πρέπει να μνημονεύσουμε μαζί με τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κι έναν σημαντικό άνθρωπο, μια ιστορική φυσιογνωμία του τόπου μας.
Τον πρώτο Δήμαρχο της ελεύθερης Ρόδου Γαβριήλ Χαρίτο, ο οποίος αναλαμβάνοντας τον Αύγουστο του 1946 τα καθήκοντά του, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να ονομάσει την πλατεία της Εβραϊκής συνοικίας της Παλιάς Πόλης της Ρόδου σε «Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων», στη μνήμη των συμπατριωτών μας που χάθηκαν.
Τιμώντας λοιπόν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, η Ρόδος θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του εκφοβισμού και της ξενοφοβίας. Θα συνεχίσει να τιμά και να προστατεύει τη μνήμη όσων χάθηκαν για να μην ξεχαστούν ποτέ.
Η Ρόδος μας έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει πάντα αυτό το μήνυμα, με σαφήνεια και καθαρότητα. Μήνυμα φωτός που δείχνει το δρόμο της αρετής, του ανθρωπισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της δημοκρατίας.