20°C80%

Η Ρόδος στο επίκεντρο ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας – Συνεργασία με την κυπριακή Rescue 1

Στη Ρόδο βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία της εθελοντικής ομάδας άμεσης ανταπόκρισης της Κύπρου Rescue 1, στο πλαίσιο του διακρατικού ευρωπαϊκού προγράμματος “Prevent-DisCC”, το οποίο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Κύπρος 2021-2027 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δράση αποτελεί μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) μέσω του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), του Δήμου Ρόδου, του Δήμου Κουρίου της Κύπρου και της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης Κύπρου Rescue 1, με κοινό στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της διαχείρισης φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρόδο, η κυπριακή αποστολή πραγματοποίησε σειρά επαφών με φορείς της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικές οργανώσεις του νησιού, προκειμένου να ανταλλάξει εμπειρίες, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σημερινή συνάντηση της Rescue 1 με την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο της Ένωσης, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ρόδου, στελεχών του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το πολυδιάστατο έργο των Ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κρίκους της Πολιτικής Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως επισημάνθηκε, οι ραδιοερασιτέχνες διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στη δημιουργία ανεξάρτητων και αξιόπιστων δικτύων επικοινωνίας μέσω όλου του φάσματος των ραδιοκυμάτων, κάτι που αποδεικνύεται πολύτιμο όταν τα συμβατικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου τίθενται εκτός λειτουργίας από σεισμούς, εκτεταμένες πυρκαγιές ή άλλα μεγάλα φυσικά φαινόμενα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των εθελοντικών οργανώσεων από την Πολιτεία, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε μεγάλη κρίση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κινητού Κέντρου Επικοινωνιών (Van Επικοινωνιών), το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται άμεσα σε κάθε έκτακτη ανάγκη, διασφαλίζοντας αδιάλειπτες και αξιόπιστες επικοινωνίες ακόμη και όταν τα συμβατικά δίκτυα καταρρέουν.

Ένα τέτοιο όχημα θα λειτουργεί ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» των επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, εξυπηρετώντας όχι μόνο τη Ρόδο αλλά ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όπου οι ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες απαιτούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία ενός τέτοιου επιχειρησιακού μέσου θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον Δήμο Ρόδου και να εξελιχθεί σε παράδειγμα καλής πρακτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενισχύοντας ουσιαστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας σε περιόδους κρίσεων.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας σε επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας, στην αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και στην ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Θετικά αποτιμήθηκε απο τους παρευρισκόμενους και η παρουσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δίπλα στους εθελοντές της Ρόδου που έχουν αναδειχθεί σε έναν κρίσιμο και μετρήσιμο παράγοντα στην μάχη ενάντια στις φυσικές καταστροφές.

Ένα έργο που επενδύει στην πρόληψη

Το έργο Prevent-DisCC (Διασυνοριακές δράσεις για την πρόληψη των καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής) στοχεύει στη μετάβαση από τη διαχείριση των συνεπειών στην πρόληψη των κινδύνων, μέσα από συνεργασία, καινοτομία και ψηφιακά εργαλεία.

Όπως παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες, οι διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας και Κύπρου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα φυσικές καταστροφές, όπως δασικές πυρκαγιές, παρατεταμένες ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στενότερη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων.

Σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πιλοτικές δράσεις του έργου, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρήση ρομποτικών συστημάτων της Boston Dynamics, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την καταγραφή της καύσιμης ύλης, την αξιολόγηση του κινδύνου ξηρασίας και τη συλλογή κρίσιμων δεδομένων που θα συμβάλουν στην έγκαιρη πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, θα αναπτυχθούν:

  • σύστημα πρόγνωσης κινδύνων πυρκαγιάς και ξηρασίας,
  • ψηφιακή πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης,
  • χαρτογράφηση επικίνδυνων περιοχών,
  • εκπαιδευτικά προγράμματα για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας,
  • δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,
  • διαδραστικές εκθέσεις και περιβαλλοντικά πάρκα σε Ρόδο και Κούριο,
  • ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και δημιουργία πρότυπου μοντέλου καλών πρακτικών.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2025, έχει διάρκεια 24 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 2.086.451,29 ευρώ, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Rodosreport, η παρουσία της κυπριακής αποστολής στη Ρόδο επιβεβαιώνει τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο του νησιού ως κέντρου συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πρόληψης φυσικών καταστροφών και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών.

Διαβάστε επίσης τα νέα της ημέρας στο Rodosreport.gr

Pin It on Pinterest