Η Ρόδος στις πρώτες επιλογές των Ρώσων τουριστών

Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα ο ρωσικός τουρισμός στο νησί για το 2019

Συγκρατημένη αισιοδοξία για διατήρηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία προς τη Ρόδο την τουριστική περίοδο 2019 στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, επικρατεί στις τάξεις των τουριστικών φορέων και παραγόντων του νησιού, μετά την παρουσία της Ρόδου, μέσω της  Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΜΙΤΤ 2019», που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2019 στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο Expocentre Fairgrounds Krasnaya Presnya στη Μόσχα.

Το τουριστικό προϊόν της Ρόδου φαίνεται πως έχει απήχηση στη Ρωσική αγορά κερδίζοντας και φέτος τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον όχι μόνο των τουριστικών φορέων και παραγόντων της Ρωσίας αλλά και πλήθους επισκεπτών.

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών με κορυφαίους τους παραδοσιακά αγαπημένους προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κως. Το 2018 οι Ρώσοι τουρίστες που ταξίδεψαν στη χώρα μας αεροπορικώς έφθασαν τους 851.429, ενώ αυξημένες έως και 15% είναι οι προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια για το 2019 των Ρώσων για την Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σημαντική αύξηση κατά 70% έχουν σημειώσει οι πρόωρες κρατήσεις του tour operator Intourist – Thomas Cook για την Ελλάδα, αύξηση κατά 43% παρουσίαζαν στις 28.02.2019 οι προκρατήσεις του πρακτορείου Ampotis για τη χώρα μας, αύξηση κατά 10 – 15% σημείωσαν επίσης οι προκρατήσεις του Mouzenidis Group ενώ οι προκρατήσεις του Biblio Globus βρίσκονται σε επίπεδα κατά 15 – 20% ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση κατά 25% στις προκρατήσεις του Tez Tour από τη Μόσχα για την Ελλάδα, αύξηση κατά 30% στις προκρατήσεις από το Ekaterinburg ενώ αύξηση κατά 20,9% παρουσιάζουν οι πωλήσεις του Ρώσου tour operator Coral Travel για την Ελλάδα και άλλων. Ο εν λόγω tour operator έχει φέτος προγράμματα μόνο για νησιωτικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως. Απευθείας πτήσεις προς τη Ρόδο θα υπάρχουν από πέντε πόλεις της Ρωσίας.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν, ύστερα και από τις επαφές της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ 2019 της Μόσχας ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία φέτος μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τουρίστες.

«Σε ότι αφορά το νησί μας, το όνομα και το τουριστικό προϊόν της Ρόδου έχουν ήδη εκτιμηθεί από τους Ρώσους όλα αυτά τα χρόνια, που δικαίως εντάσσουν το νησί μας στους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και οι προσπάθειες και ενέργειες της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου προς αυτή την κατεύθυνση έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα» υπογράμμισε  η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου που εκπροσώπησε τον Δήμο Ρόδου στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ 2019 και συνέχισε: «Η τουριστική αγορά της Ρωσίας διαμορφώνεται συνεχώς, είναι επίπλαστη μετά τις τελευταίες πτωχεύσεις και συγχωνεύσεις μεγάλων ρωσικών τουριστικών πρακτορείων. Για τη Ρόδο ίσως υπάρξουν ανοδικές τάσεις το 2019, το σίγουρο όμως είναι ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα κυμανθούμε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Το γεγονός είναι  ιδιαιτέρως σημαντικό αν αναλογισθεί κανείς ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας», το 2018 έφθασαν στη Ρόδο 112.587 Ρώσοι τουρίστες».

Το κεντρικό περίπτερο του ΕΟΤ και τα περίπτερα των Ελλήνων συνεκθετών σημείωσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της «ΜΙΤΤ 2019» υψηλή επισκεψιμότητα, καταδεικνύοντας το σημαντικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Ελλάδα ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το ρωσικό ταξιδιωτικό κοινό. Επιτυχημένη ήταν επίσης η παρουσία της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε δικό της χώρο στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σημαντικός αριθμός τουριστικών πρακτόρων, ξενοδόχων και αντιπροσώπων υπηρεσιών του τουρισμού είχε επισκεφθεί όλες αυτές τις ημέρες το stand της Ρόδου.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, είχε συναντήσεις με τουριστικούς παράγοντες της Ρωσίας ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΜΜΕ της χώρας, ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού ΗΤΒ κα Anastasiya Sidorenko, ενώ συνομίλησε με την παραγωγό της εκπομπής γαστρονομίας “Let’s Go, Let’s Eat” του ΗΤΒ κα Anna Isaeva προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο νησί μας ένα αφιέρωμα στη ροδίτικη κουζίνα και στα παραδοσιακά φαγητά της Ρόδου με ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της ροδίτικης γης.

Σε συνεργασία δε της κας Χατζηλαζάρου με τον προϊστάμενο του Γραφείου του ΕΟΤ Ρωσίας κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου αποφασίσθηκε η διοργάνωση ενός press trip Ρώσων δημοσιογράφων στη Ρόδο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κυρίες Δέσποινα Αντωναράκη και Αναστασία Σαββιού υποδέχονταν τους επισκέπτες, παρέχοντας πληροφορίες και διανέμοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό του Δήμου Ρόδου στη ρωσική γλώσσα. Προσέφεραν δε τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως το παραδοσιακό μελεκούνι, βότανα και άλλα προϊόντα.  

Pin It on Pinterest

Share This