Η έναρξη της προϊστορικής περιόδου, χρονολογείται στο απώτατο παρελθόν, δηλαδή περίπου 600.000 χρόνια π.χ. Από τότε, την εποχή του Λίθου, η Ρόδος στόλιζε τις θάλασσες του Αιγαίου. Σαφώς λόγω της μεγάλης χρονολογικής απόστασης που έχουμε διανύσει από την εποχή αυτή, τα ευρήματα που έχουν διασωθεί είναι ελάχιστα. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές , φανέρωσαν νεολιθικά και παλαιολιθικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της Ρόδου, όπως η Λίνδος, το Βαθύ κ.α.
Έπειτα σύμφωνα με περισσότερες ιστορικές πληροφορίες, η Ρόδος υποδέχθηκε τους Αχαιούς, οι οποίοι αρχικά έμειναν στην Ακρόπολη της Ιαλυσού, στην οποία ήδη ήταν εγκατεστημένοι οι Κρήτες έμποροι, δίνοντας της το όνομα “Αχαΐα” . Σιγά σιγά επεκτάθηκαν σε όλη τη Ρόδο και ένδυσαν αυτή με τα σημάδια του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ιδρύοντας τις τρεις γνωστές αρχαίες πόλεις της Λίνδου, της Καμείρου και της Ιαλυσού.
Χάρη στην άνθιση του Μυκηναϊκού πολιτισμού, η Ρόδος αναπτύσσει πλούσια κατασκευή και εμπόριο αγγείων, τα οποία διοχέτευε στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι από κάποιους ιστορικούς, οι οποίοι βασίζονται και σε επιγραφές της εποχής, θεωρείται ή έδρα του κράτους των Αχαιών.
Σήμερα, στο νησί της Ρόδου από τη Μυκηναϊκή εποχή, έχουν διασωθεί αρκετά αγγεία, ευρήματα, ναοί, τάφοι, καθώς και τα ερείπια της ακρόπολης της Καμείρου και της Ιαλυσού, πόλεις που καταστράφηκαν κατά το μεσαίωνα.