ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΠΟΠΗΣΗ ΕΤΟΥΣ 2022 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ* – ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΩΝ… ΑΚΡΩΝ
Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος και εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην μετεωρολογική ιστορία του νησιού θα περάσει το έτος 2022 για το νησί της Ρόδου για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κλιματολογικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην έναρξη και την λήξη του εξεταζόμενου, στον παρόν άρθρο, έτους.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην πόλη της Ρόδου διαμορφώθηκε στους 19,3 βαθμούς Κελσίου το έτος 2022 παρουσιάζοντας, μηδενική απόκλιση σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα. Σε μια γενική εικόνα λοιπόν θα έλεγε κανείς ότι το 2022 κύλησε φυσιολογικά από πλευράς θερμοκρασίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο συμπέρασμα εάν εξετάσουμε την συμπεριφορά του έτους μηνιαία. Στον πίνακα παρατηρούμε ότι ο Μάρτιος του 2022 ήταν ψυχρότερος κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές κάτι που δεν έχει συμβεί στα έτη λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού (10 έτη), κάνοντας αυτόν τον μήνα να θυμίζει μέσα χειμώνα (Ιανουάριο) παρά για πρώτο μήνα της άνοιξης. Ο Ιανουάριος του 2022 ήταν και αυτός ψυχρότερος κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές, μαρτυρώντας και τον χιονιά που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου. Αξίζει να τονιστεί εδώ η ακρότητα του μήνα αυτού, καθώς έχει να χιονίσει Ιανουάριο μήνα από το 1968 (54 χρόνια) ενώ χιόνια μέχρι τα πεδινά της νήσου Ρόδου είχαν να εμφανιστούν τα τελευταία 35 χρόνια (από τις 8 Μαρτίου του 1987). Στον αντίποδα όμως, ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν θερμότερος κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές, μπερδεύοντάς μας ότι έχουμε προχωρημένη άνοιξη (Απρίλιο) αντί για χειμώνα. Αυτός ο μήνας δεν ήταν ο θερμότερος στην ιστορία λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού (10 έτη) αλλά ο θερμότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 65 ετών!!!
Η βροχόπτωση στο νησί της Ρόδου έφτασε τα 808 χιλιοστά το 2022, αυξημένη κατά 131,9 χιλιοστά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές. Στο πινακα παρατηρούμε ότι οι μήνες που έδωσαν μεγαλύτερο των κλιματολογικών τιμών υετό ήταν ο Ιανουάριος του 2022 (πλουσιότερος κατά 106,6 χιλιοστά σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμές) και ο Φεβρουάριος του 2022 (101,7 χιλιοστά περισσότερη βροχή σε σύγκριση με τις κλιματολογικές τιμές). Αντίθετα, ο Δεκέμβριος του 2022 παρουσίασε έλλειμα βροχόπτωσης της τάξης των 46,8 χιλιοστών σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμές, φανερώνοντας την εμμονή των αντικυκλωνικών συνθηκών (blocking pattern) που επικράτησαν στην διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα. Κατά μέσο όρο οι βροχοπτώσεις του 2022 έπασαν με μέτρια ένταση, εμπλουτίζοντας τους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού της Ρόδου (negative flash flood index).
Η μέση ετήσια σχετική υγρασία στο νησί της Ρόδου διαμορφώθηκε στο 71% το 2022, παρουσιάζοντας θετική αρνητική απόκλιση σε αντιστοιχία με τις φυσιολογικές τιμές. Από τους δώδεκα μήνες, μόνο ο Ιανουάριος του 2022 παρουσιάζει ελαφρά αρνητική απόλκιση της τάξης του 2,6% σε αντιστοιχία των κλιματολογικών τιμών ενώ ο μήνας με την μεγαλύτερη θετική απόκλιση απο τις φυσιλογικές τιμές ήταν ο Αύγουστος του 2022 με 13,4%. Η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου το 2022 είναι εναρμονισνένη με τις φυσιολογικές τιμές καθώς ο επικρατών άνεμος για το 2022 ήταν ο δυτικής ελαφρά βορειοδυτικής συνιστώσας άνεμος με μέση ετήσια ταχύτητα τα 3 Μποφόρ.
*Τα κλιματικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο ανωτέρω άρθρο βασίζονται αποκλειστικά στην πόλη της Ρόδου λόγω του ότι ο σταθμός είναι ο μοναδικός στο νησί που παρουσιάζει υψηλό δείκτη καιρικής σχετικότητας σε σχέση με αυτόν της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο της Ρόδου όπου έχουν παραχθεί οι κλιματολογικές τιμές. Αυτό διασφαλίζει τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στις συγκρίσεις που έχουν λάβει χώρα στο παρόν άρθρο.