Η πνευματικότητα ενός Ρόδιου συνθέτη αγγίζει το ρωσικό κοινό

Παρά τις ανατροπές που επιφύλαξε η πανδημία και την ακύρωση μιας συναυλίας στις ΗΠΑ, ο συνθέτης Σάββας Καραντζιάς έχει εξασφαλισμένη μια ιδιαίτερη τιμητική πρόσκληση για τη Μόσχα, όπου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δώσει μια συναυλία στις 15 Οκτωβρίου, στο Zaryadye Concert Hall. Είναι μια επιλογή και πρόσκληση από το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη θερμή υποδοχή που τυγχάνει το ορατόριό του «Θεοφάνης, ο Ελληνας», το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στη Ρωσία, όπως και στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ενώ επρόκειτο να παρουσιαστεί στις ΗΠΑ με πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής (υπάρχει επιθυμία να πραγματοποιηθεί, πλέον, το 2021).

«Η τελευταία συναυλία στη Μόσχα, στην πινακοθήκη Tretyakov, είχε ως αποτέλεσμα ο “Θεοφάνης, ο Ελληνας” να αγαπηθεί και να αγγίξει με ιδιαίτερη πνευματικότητα το κοινό της Ρωσίας», λέει ο Σάββας Καραντζιάς. Η νέα πρόσκληση ήρθε από τη Συνοδική Χορωδία της Μόσχας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, με τίτλο «Η μουσική που γεννήθηκε από το φως» και με τη στήριξη του ρωσικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. Τελεί και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα.

«Ολα αυτά θα λάβουν μέρος στο Zaryadye Concert Hall, που αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις πιο γνωστές και σύγχρονες αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων κλασικής μουσικής στη Μόσχα. Ενα πραγματικό στολίδι. Θα έχω, λοιπόν, τη χαρά να ξανασυνεργαστώ, αλλά και να βρεθούμε πάλι σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, με τη Συνοδική Χορωδία Μόσχας, υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και των εξαίρετων συνεργατών του. Η γενική επιμέλεια είναι του Ντμίτρι Μαγιακόφ, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Γώγος».


«Ενα πραγματικό στολίδι» χαρακτηρίζει ο Σάββας Καραντζιάς (επάνω) τη μοσχοβίτικη αίθουσα συναυλιών και παραστάσεων Zaryadye Concert Hall.

Ο Σάββας Καραντζιάς θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος τον «Θεοφάνη», αλλά στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει το νέο του έργο με τίτλο «Αντρέι Ρουμπλιόφ». «Είναι ένα ορατόριο γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, μεικτή χορωδία, αφηγητή και σόλο σοπράνο. Είναι μια φυσική εξέλιξη μέσα από τον Θεοφάνη τον Ελληνα, είναι η σχέση δασκάλου και μαθητή και η μεταλαμπάδευση της ρωσικής αγιογραφίας μέχρι και σήμερα», εξηγεί ο ίδιος.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να μελοποιήσω πρωτότυπα κείμενα που έχει γράψει η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη αποκλειστικά για το έργο αυτό. Προσπαθώ να παντρέψω χρονικά τρεις κόσμους: το παρόν της όψιμης βυζαντινής, τη μεταμεσαιωνική και τη σύγχρονη γραφή, ενώ ακουστικά και μόνο προσπαθώ να πετύχω μια γλαφυρή αναπαράσταση της ζωής του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Αλλοτε κινούμαι μέσα στον κόσμο της τροπικότητας και στον αιολικό ρυθμό, άλλοτε στον κόσμο της ιστορικότητας και του σήμερα. Στην ουσία είναι τέσσερα ιντερμέτζα, που διαφωτίζουν τη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιόφ μέσα από μια μινιμαλιστική προσέγγιση».

Λόγω της πανδημίας, πολλά από τα σχέδια του Σάββα Καραντζιά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια άλλα σχέδια στη Ρόδο και τον οργανισμό Ars Artis, τον οποίο έχει ιδρύσει με στόχο τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γενέτειρά του. «Με τους συνεργάτες μου στο Παρίσι, και πιο συγκεκριμένα με τον οργανισμό Arts Spontanés, έχουμε συνιδρύσει το Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκή Πολυφωνία”. Εναν διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό στη Ρόδο, που για τρεις συνεχείς ημέρες μετατρέπει τη μεσαιωνική πόλη σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής. Συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Marcel Pérès, ο Pierre Loïc, ο Γιώργος Καλούδης, ο Παναγιώτης Γώγος, ο Αντρέας Μουστούκης, η Γαλλική Χορωδία Mikrokosmos κ.ά. Με τους συνεργάτες μας δουλεύουμε ακούραστα για τον καλύτερο σχεδιασμό της τρίτης έκδοσης, που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημαντικά γεγονότα της τρέχουσας κατάστασης» (www.arts-spontanes.com/festival).

Πώς θα χαρακτήριζε τη μουσική του; «Πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να κινείται πολυδιάστατα, αλλά για μένα είναι κυρίως μια πνευματική παρακαταθήκη. Μια προσευχή με ήχους, που αναπτύσσεται κυρίως μέσα από τις ιδέες του μινιμαλισμού. Ισως σε αυτό να παίζει ρόλο και η σχέση μου με τον αγαπημένο άνθρωπο και συνθέτη Arvo Part, καθώς κοντά του αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένος σαν συνθέτης».

Πηγή : kathimerini.gr

Pin It on Pinterest