Αν κάνει κανείς μια βόλτα στα δάση της Ρόδου, προς το βουνό του Προφήτη Ηλία ή του Αγίου Νεκταρίου, θα συναντήσει ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό αγριολούλουδο. Ονομάζεται Παιωνία και συγκεκριμένα “Παιωνία της Ρόδου“.
Είναι ένα ενδημικό φυτό που φυτρώνει σε σκιερά δάση που αποτελούνται από πεύκα και ανήκει στα αγγειόσπερμα παιωνιιδή φυτά.
Το άνθος του έχει 5 πέταλα, που περιβάλλουν πολλούς κίτρινους στήμονες και τα φύλλα του διακλαδίζονται στο ύψος που παίρνει (40 -60 εκατοστά). Ακόμα πιο ιδιαίτερο το κάνει το άρωμα κανέλας, με το οποίο ευωδιάζει και προσελκύει πολλά έντομα.
Στην τοπική Ροδίτικη διάλεκτο, ονομάζεται “Πηγουνιά” και στολίζει το νησί της Ρόδου του μήνες Φεβροουάριο – Απρίλιο. Το είδος αυτό της Παιωνίας χαρακτηρίζεται απειλούμενο είδος χλωρίδας.
Το φυτό αυτό, πήρε το όνομα του από τον Παιώνα, μαθητή του Γιατρού των Θεών Ασκληπιό. Ο μυθικός Παιώνας, θεράπευσε τον Πλούτωνα από ένα θανατηφόρο τραύμα και τότε ο Ασκληπιός τον σκότωσε από φθόνο. Τότε ο Πλούτων, τον μεταμόρφωσε σε άνθος, το οποίο πήρε το όνομα του.
Από την αρχαιότητα λέγεται πως η παιώνια είχε φαρμακευτική χρήση. Θεωρούνταν αντίδοτο στους πυρετούς και τις δηλητηριάσεις. Είναι εμμηναγωγό, κατάλληλο για τις παθήσεις των νεφρών, των εντέρων, τους κολικούς, τα δαγκώματα των φιδιών και, επί πλέον, διώχνει τους εφιάλτες. Σήμερα σύμφωνα με την ιατρική, η παιώνια θεωρείται ότι έχει αναλγητικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.