Η Ουκρανία χτύπησε αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία – Οι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν τις απώλειες

Δορυφορικές φωτογραφίες, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εικονίζουν την καταστροφή σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, η οποία επλήγη πριν από ημέρες. Η αεροπορική βάση υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και είναι ορατά τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένα αεροπλάνα. Η επίθεση «έδειξε» ότι το Κίεβο μπορεί να έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ροή του πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπέστησαν ζημιές αεροσκάφη και υποστήριξε πως οι εκρήξεις, που σημειώθηκαν οφείλονταν σε ατύχημα.

Και αν η Ρωσία μπορεί να ψεύδεται για τις απώλειες της, οι δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν μεγάλο πλήγμα με απώλειες σε 8 αεροσκάφη και κτήρια.

Οι φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ανεξάρτητη εταιρεία δορυφόρων Planet Labs, εικονίζουν τρεις σχεδόν όμοιους κρατήρες στα σημεία όπου επλήγησαν με ακρίβεια κτίρια στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι. Η βάση, στη νοτιοδυτική ακτή της Κριμαίας, υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και είναι ξεκάθαρα ορατά τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένα αεροπλάνα.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπέστησαν ζημιές αεροσκάφη και υποστήριξε πως οι εκρήξεις, που σημειώθηκαν προχθές, Τρίτη, στη βάση, οφείλονταν σε ατύχημα. Από την πλευρά της η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση ούτε έχει ανακοινώσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε.

«Επισήμως δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε οτιδήποτε· υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη … έχοντας κατά νου ότι υπήρξαν αρκετά επίκεντρα εκρήξεων ακριβώς την ίδια στιγμή», ανέφερε σε μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η κλίμακα των ζημιών και η προφανής ακρίβεια των πληγμάτων φανερώνουν ισχυρές νέες δυνατότητες με δυνητικά σημαντικές συνέπειες.

Pin It on Pinterest

Share This