23°C59%

Η Νίκη της Σαμοθράκης… «σκόνταψε» στην ορθογραφία

Ίσως για… το κακό το μάτι, φρόντισαν να αφήσουν και ένα ορθογραφικό λάθος! Άλλωστε, μετά από όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από κάθε λογής «ειδικούς» για τον νέο κυκλικό κόμβο και κυρίως για το έργο τέχνης που δεσπόζει στο κέντρο του, τίποτα δεν φαίνεται να περνά απαρατήρητο.

Το γλυπτό, εμπνευσμένο από τη θρυλική Νίκη της Σαμοθράκης, έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Ωστόσο, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις για την αισθητική ή την καταλληλότητά του, υπάρχει ένα αντικειμενικό λάθος που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Παρατηρώντας προσεκτικά τις επιγραφές του έργου, διαπιστώνει κανείς ότι η αγγλική απόδοση της λέξης Samothrace εμφανίζεται ως Samothrake. Ένα λάθος που φαίνεται να διέφυγε της προσοχής όσων συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παραλαβή και την παρουσίαση του έργου.

Και μπορεί η “Νίκη” να φέρει το όνομα της Σαμοθράκης, όμως πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, με διεθνή αναγνώριση, το οποίο συνδέεται και με τη Ρόδο μέσω των αρχαίων γλυπτικών παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

Ακριβώς γι’ αυτό, ένα τέτοιο σφάλμα καλό θα ήταν να διορθωθεί άμεσα, ώστε να μην αμαυρώνει την εικόνα ενός έργου που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

Και αν δεχθούμε ότι ο γραφίστας ή ο κατασκευαστής μπορεί να υπέπεσε σε λάθος, γεννάται εύλογα το ερώτημα: Κανείς από τους αρμόδιους που παρέλαβαν το έργο, το παρουσίασαν και φωτογραφήθηκαν με υπερηφάνεια μπροστά του δεν το πρόσεξε;

Pin It on Pinterest