25°C58%

Η «ΝΕΑΡΧΟΣ» ετοιμάζεται να υψώσει ελληνική σημαία – Στη Γαλλία εκπαιδεύεται ήδη το πλήρωμα

Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διαδικασία για την ένταξη της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας FDI HN στον Στόλο, με τη «ΝΕΑΡΧΟΣ» να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην επίσημη παράδοσή της στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το πλοίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, όπου πραγματοποιούνται οι τελευταίες δοκιμές και οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ως πιθανότερη ημερομηνία παράδοσης έχει επιλεγεί η 30ή Οκτωβρίου 2026, εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα.

Εκείνη την ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας και να υψωθεί η ελληνική σημαία στη δεύτερη Belh@rra του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλήρωμα βρίσκεται ήδη πάνω στο πλοίο

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόγραμμα έχει μπει στην τελική του φάση είναι η παρουσία στη Λοριάν των αξιωματικών και υπαξιωματικών που θα αποτελέσουν το πλήρωμα της «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται πλέον σε θεωρητικά μαθήματα. Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εργάζονται πάνω στο ίδιο το πλοίο, γνωρίζοντας στην πράξη τα συστήματα που θα κληθούν σύντομα να χειριστούν επιχειρησιακά.

Σε συνεργασία με τους τεχνικούς της Naval Group εκπαιδεύονται στη λειτουργία της φρεγάτας, στις διαδικασίες διαχείρισης μάχης, στους αισθητήρες, στις επικοινωνίες και στα υπόλοιπα κρίσιμα υποσυστήματα.

Στόχος είναι, όταν η «ΝΕΑΡΧΟΣ» περάσει επίσημα στην ελληνική πλευρά, το πλήρωμά της να βρίσκεται ήδη σε υψηλό επίπεδο εξοικείωσης και να μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις τη διαδικασία επιχειρησιακής ένταξης.

Οι τελευταίες δοκιμές πριν από την ελληνική σημαία

Το μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων δοκιμών έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ωστόσο απομένουν ακόμη ορισμένες έξοδοι και τελικοί έλεγχοι.

Σε αυτές τις διαδικασίες εξετάζεται συνολικά η συμπεριφορά του πλοίου στη θάλασσα και η αξιοπιστία των βασικών του συστημάτων.

Ελέγχονται η πρόωση, η ηλεκτρική εγκατάσταση, τα συστήματα ναυτιλίας και επικοινωνιών, καθώς και η συνεργασία των αισθητήρων με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.

Παράλληλα συνεχίζονται εργασίες και δοκιμές ενώ η φρεγάτα βρίσκεται δεμένη στις εγκαταστάσεις της Naval Group, προκειμένου να κλείσουν οι τελευταίες τεχνικές εκκρεμότητες.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν έχει αναφερθεί κάποιο ζήτημα που να ανατρέπει τον στόχο της παράδοσης στα τέλη Οκτωβρίου.

Ένα εντελώς διαφορετικό πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό

Οι νέες FDI HN αποτελούν σημαντικό τεχνολογικό άλμα σε σχέση με τις παλαιότερες φρεγάτες του ελληνικού Στόλου.

Η λειτουργία τους βασίζεται σε εκτεταμένη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση, γεγονός που αλλάζει όχι μόνο τις δυνατότητες του πλοίου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το πλήρωμα.

Κεντρικό ρόλο έχει το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS, το οποίο συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από τους αισθητήρες και συνδέεται άμεσα με τα οπλικά συστήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το προηγμένο ραντάρ Sea Fire, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο των δυνατοτήτων αεράμυνας της φρεγάτας.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε ήδη από την πρώτη ελληνική FDI, την «ΚΙΜΩΝ», αξιοποιείται τώρα στην εκπαίδευση του πληρώματος της «ΝΕΑΡΧΟΣ», δημιουργώντας σταδιακά έναν όλο και μεγαλύτερο πυρήνα στελεχών με εξειδίκευση στη νέα γενιά πλοίων.

Ακολουθεί η «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Το πρόγραμμα, πάντως, δεν σταματά στη «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Σε προχωρημένη φάση βρίσκεται και η τρίτη ελληνική φρεγάτα, η «ΦΟΡΜΙΩΝ», η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της.

Με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, η παράδοσή της προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2026.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τρεις νέες φρεγάτες FDI HN, μεταβάλλοντας σημαντικά την εικόνα των κύριων μονάδων επιφανείας του Στόλου.

Η τέταρτη φρεγάτα θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένη

Το πρόγραμμα των ελληνικών Belh@rra θα ολοκληρωθεί με την τέταρτη φρεγάτα, τη «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η παράδοση της οποίας σχεδιάζεται για τα τέλη του 2028.

Η συγκεκριμένη μονάδα αναμένεται να διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, καθώς προβλέπεται να κατασκευαστεί εξαρχής με την πιο εξελιγμένη ελληνική διαμόρφωση.

Ο σχεδιασμός αφορά ενισχυμένες δυνατότητες οπλισμού, πρόσθετους εκτοξευτές και προοπτική αξιοποίησης όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Εφόσον το σύνολο των σχεδιαζόμενων αναβαθμίσεων υλοποιηθεί, οι ελληνικές FDI θα μπορούν να αναλάβουν ευρύτερο φάσμα αποστολών, πέρα από τον βασικό ρόλο τους στην αεράμυνα περιοχής.

Η «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποτελεί πλέον τον αμέσως επόμενο κρίκο αυτής της μεγάλης ανανέωσης του ελληνικού Στόλου. Με το πλήρωμα ήδη στη Γαλλία και τις τελευταίες δοκιμές σε εξέλιξη, η αντίστροφη μέτρηση για την ύψωση της ελληνικής σημαίας έχει ουσιαστικά αρχίσει.

Pin It on Pinterest