Η λύση στο θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης είναι να επιβάλλει ή να βεβαιώνει πρόστιμα ειδική επιτροπή από τον κάθε Δήμο

Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά μας, είναι αναποτελεσματική, τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Με νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε, καταθέτοντας σχετική πρόταση στην κυβέρνηση, ο κ.Κόνσολας προτείνει να επιβάλλονται ή να βεβαιώνονται πρόστιμα από την ειδική επιτροπή σε κάθε Δήμο.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Μάνος Κόνσολας, τονίζει ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος των καλλιεργειών και το φυτικού κεφαλαίου των αγροτών, προκαλούνται βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τροχαία ατυχήματα, ενώ εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αφού τα λεγόμενα παραγωγικά ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα, μπορεί να καταναλώνουν ακόμα και τοξικές τροφές.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, τονίζει τους λόγους, για τους οποίους είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, αφού η Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα, μέσα στα πολλαπλά καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί να ταυτοποιεί τους ιδιοκτήτες των ζώων και να επιβάλει τα πρόστιμα.

Αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, ανήκει σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι είτε αδιαφορούν, είτε δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που προκαλείται.

Ο κ.Κόνσολας τονίζει, ότι σε κάθε Δήμο, υπάρχει μία τριμελής επιτροπή, η οποία έχει οριστεί με βάση το ν. 4056/2012 για την παρακολούθηση του προγράμματος περισυλλογής των ζώων από τους Δήμους.

Αυτή η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλλει τα πρόστιμα (κάτι που σημαίνει εκχώρηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας) ή να βεβαιώνει εγγράφως σε ποιον ανήκουν τα ζώα, τα οποία προκαλούν τις ζημιές για να επιβάλλουν τα πρόστιμα οι αστυνομικές αρχές, με βάση το άρθρο 38 του νόμου 4760/2020.