«Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ»

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προβαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ, στις 8 Απριλίου 2019, με την εγκύκλιο αρ.18, προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου φραγής της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (με βάση το Νόμο 4603/2019, ΦΕΚ 48/τ.Α/ 14.03.2019), ευνοώντας, με αυτό τον τρόπο, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δημιουργώντας προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας στον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το μέτρο της φραγής στην ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, που κατάργησε η κυβέρνηση, είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να τους οδηγήσει να υποβάλλουν υποχρεωτικά τις δηλώσεις μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, προκειμένου να είναι αναγκασμένοι, είτε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Το μέτρο φαίνεται ότι οδήγησε κάποιες επιχειρήσεις είτε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν σε ρύθμιση με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Τώρα, όμως, έρχεται η κυβέρνηση και το καταργεί, κλείνοντας το μάτι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει τρία ερωτήματα προς την Υπουργό:

1. Εάν ήταν ενήμερη της κίνησης της διοίκησης του ΕΦΚΑ να άρει τη φραγή ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

2. Εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα έσοδα και η οικονομική βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.

3. Ποια ήταν τα αποτελέσματα στην είσπραξη εσόδων από το μέτρο της φραγής της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που ίσχυε μέχρι τις 8 Απριλίου. Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν, πόσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε ρύθμιση;

Pin It on Pinterest