Η Κοινότητα Dandenong τίμησε την 75η επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα

Τα Δωδεκάνησα από τα αρχαία χρόνια ήταν συνυφασμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Η γεωγραφική τους θέση, τα έκανε να αποτελούν στρατηγικό σημείο αναφοράς για διάφορους επιδρομείς που κατάφεραν να τα κυριεύσουν προκαλώντας πολλές φορές μεγάλες καταστροφές.

Γι’ αυτό, μετά από πολλές κατακτήσεις, μόλις στις 7 Μαρτίου του 1947 απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν με την μητέρα – πατρίδα.

Μάλιστα κατ’α τις τελευταίες δεκαετίες πριν την απελευθέρωση, κατά την περίοδο της λεγόμενης «Ιταλοκρατίας» (1912 – 1943), την προσπάθεια των Ιταλών για εκλατινισμό των κατοίκων των Δωδεκανήσων

Συνολικά 640 χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου για να ενωθούν με τον εθνικό κορμό στις 7 Μαρτίου 1948, μετά τις Διεθνείς συμφωνίες που συνήφθησαν έπειτα από την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Η ημέρα που τελικά μπήκαν οι υπογραφές στην συνθήκη ειρήνης των Παρισίων στις 10 Φεβρουαρίου 1947, σήμανε την ώρα που η Ιταλία αποχώρησε από τα νησιά, τα οποία κατέλαβε κατά την διάρκεια του Τουρκο-ιταλικού πολέμου το 1912 και τα προσάρτησε με την Συνθήκη της Λωζάννης.

Η ιστορική επέτειος τιμήθηκε την Κυριακή από την Ελληνική Κοινότητα του Dandenong με δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ομιλίες, απαγγελίες, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα «Πήγασος» κ.α.

Pin It on Pinterest

Share This