Η ήπια άσκηση ωφελεί και την ψυχική μας υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στη σωματική υγεία είναι ευρέως γνωστά: Βοηθά να ζούμε περισσότερο περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση με μέτρο οδηγεί και σε καλύτερη ψυχική υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ τα έτη 2011, 2013 και 2015.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος όρος ημερών κακής ψυχικής υγείας ανά άτομο τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 3,4 ημέρες (όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες). Η αυτοαναφερόμενη κακή ψυχική υγεία στη μελέτη ορίστηκε ως άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα με τα συναισθήματα.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν σωματική άσκηση είχαν 43% λιγότερες ημέρες με «κακή ψυχική υγεία» τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σωματική άσκηση.

«Νομίζω ότι σε σύγκριση με όλες τις άλλες θεραπείες, όταν ένας ασθενής ασκείται με επιτυχία και στη σωστή δόση, υπάρχει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης που αναπτύσσεται στον ασθενή, κάτι που είναι απολύτως θετικό» δήλωσε ο Δρ. Madhukar Trivedi, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας κατά της Κατάθλιψης και της Κλινικής Φροντίδας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Peter O’Donnell Jr. στο Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern στο Ντάλας. Δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο στο JAMA Psychiatry που συνδέει τη γυμναστική με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο Adam Chekroud, επικεφαλής της μελέτης και Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale δήλωσε: «Είναι μια τεράστια υπόθεση. Ακόμη και το περπάτημα μόνο 3 φορές την εβδομάδα φαίνεται να δίνει στους ανθρώπους καλύτερη ψυχική υγεία από ό, τι κάποιος να μην ασκείται καθόλου. Νομίζω ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία για πολλούς ανθρώπους»

Το σημείο κλειδί για την άσκηση βρέθηκε να είναι συνεδρίες 45 λεπτών 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ως προς το όφελος για άσκηση πέραν των 90 λεπτών σε μια συνεδρία έως και για 3 ώρες. Μετά από το όριο αυτό, φάνηκε να υπάρχει χειρότερη ψυχική υγεία, σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκούνται καθόλου.

Αν και όλες οι μορφές άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία, τα καλύτερα αποτελέσματα βρέθηκαν σε άτομα που έπαιζαν δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (22% χαμηλότερη επιβάρυνση ψυχικής υγείας), ποδηλασία (22%) και άλλες δραστηριότητες αερόμπικ και γυμναστικής (20%). Ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού οδήγησαν σε μείωση κατά περίπου 10% των ημερών κακής ψυχικής υγείας σε ένα μήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το επόμενο βήμα της έρευνας, λένε οι ερευνητές, «είναι να θέσουμε πιο λεπτομερείς ερωτήσεις και να παρακολουθήσουμε ανθρώπους μακροπρόθεσμα». Προτείνουν επίσης τη συλλογή δεδομένων από φορητές συσκευές, όπως το Fitbit, για να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση άσκησης με την ψυχική υγεία.

Pin It on Pinterest