Η Γαλλία θα στείλει δυο φρεγάτες στην Ελλάδα με μορφή δανεισμού

Εξελίξεις όπως φαίνεται δεν θα έχουμε μόνο τα Rafale, αλλά και με φρεγάτες, με το Παρίσι να ετοιμάζει μία ”σούπερ” προσφορά για την Ελλάδα.

 Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαιωάννου, το μεσημέρι της Τρίτης, πηγές στη Γαλλία έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να δοθούν υπό τη μορφή δανεισμού δύο ετοιμοπαράδοτες φρεγάτες, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις παρούσες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα να μην πιεστεί δημοσιονομικά.  

Άλλες πληροφορίες, πάλι, έκαναν λόγο για  ένα χαμηλότοκο δάνειο κατά το πρότυπο της συμφωνίας των Γάλλων με την Αίγυπτο (για μία φρεγάτα FREMM, δύο Mistral και τέσσερις κορβέτες Gowind) που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταβάλει μία ετήσια δόση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.  

Το σημαντικό είναι ότι η πρόταση αυτή της γαλλικής πλευράς αφορά ετοιμοπαράδοτες, ολοκαίνουριες φρεγάτες, οι οποίες θα ενταχθούν αμέσως στον Ελληνικό Στόλο. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, το εν λόγω «δάνειο» αφορά τις φρεγάτες «Αλσατία» και «Λορραίνη» (αμφότερες FREMM-AAW) που τώρα δοκιμάζονται στα ύδατα και μπορούν να παραδοθούν αμέσως στη χώρα μας.  
 
Ταυτόχρονα, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle σχεδιάζει τον πλου του προς την Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από έναν μικρό Γαλλικό στολίσκο. Tις επόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κινήσεις της ‘Αγκυρας θεωρείται πιθανό ότι θα δούμε μια μεγάλη Ελληνο-Γαλλική αεροναυτική άσκηση ακόμα και σε ”καυτή” για τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θαλάσσια περιοχή. 

Πηγή : ert.gr

Pin It on Pinterest