H ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Τα εμπόδια που κάποιοι είχαν προσπαθήσει να βάλουν με σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι φαίνεται πως επιχειρείται να μπουν και στην έρευνα για την πυρκαγιά της Ρόδου.
Η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της 18ης Ιουλίου έκαιγε εκτός ελέγχου για δέκα ημέρες καταστρέφοντας πάνω από 180.000 στρέμματα γης. Οταν τέλη Ιουλίου η Εισαγγελία Ρόδου αναζήτησε τον άνθρωπο που θα διερευνούσε «τι συνέβη», αποφάσισε να απευθυνθεί στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο. Ηταν ο πλέον κατάλληλος, έχοντας συντάξει το πόρισμα για το Μάτι αλλά και την Κινέτα, επισημαίνοντας τις λάθος ενέργειες στον σχεδιασμό και στο επιχειρησιακό σκέλος, την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση της πυρκαγιάς, καθώς και αναντιστοιχίες και λανθασμένα δεδομένα σε όσα είχαν παραδώσει στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι.
Η διαδικασία όμως για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης για το Μάτι αποδείχθηκε πως δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που κάποιοι είχαν προσπαθήσει να βάλουν στο ξεκίνημα, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τον εκβίασε ευθέως ζητώντας του να θάψει στοιχεία – και όλα αυτά ισχυριζόμενος πως έπραττε με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Λιότσιος τότε δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Ολοκλήρωσε τις δύο εκθέσεις και όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει στο δικαστήριο, το έκανε. Για είκοσι συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 100 ωρών και πάνω. «Υπήρχαν στιγμές που ένιωσα πως είμαι εγώ κατηγορούμενος», είχε πει στην «Κ» την ημέρα που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του. Οταν τον είχαμε ρωτήσει εάν είχε μετανιώσει που είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ήταν απόλυτος. «Δεν θα τα είχα καλά με τη συνείδησή μου εάν είχα αρνηθεί», είχε πει.
Αρχές Οκτωβρίου εστάλη έγγραφο στην Εισαγγελία με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να εξαιρεθεί ο κ. Λιότσιος γιατί θα πρέπει να αποφανθεί για πράξεις ανώτερων του.
Είναι ο λόγος που όταν πριν από πέντε μήνες έλαβε το τηλεφώνημα για να αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη της Ρόδου είπε αμέσως το «ναι». Ταξίδεψε στο νησί από τη Μύκονο, όπου είναι διοικητής της Πυροσβεστικής, διορίστηκε επίσημα και έκανε μια πρώτη αυτοψία στα καμένα. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αρχές Δεκεμβρίου διορίστηκε από την Εισαγγελία και ακόμη ένας έμπειρος πραγματογνώμονας, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής που είχε αναλάβει τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων στη δίκη για το Μάτι. Πρόκειται να καταθέσουν δύο διαφορετικές εκθέσεις και ξεκίνησαν ζητώντας και οι δύο διάφορα στοιχεία από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα όμως με έγγραφα που κατέθεσαν οι πραγματογνώμονες στην Εισαγγελία Ρόδου, ήδη έχουν συναντήσει δυσκολίες με πολλά από τα αιτήματά τους να παραμένουν αναπάντητα.
Το ίδιο είχε συμβεί και στο Μάτι – υπήρχε εξαρχής αντίσταση. Πίσω από κλειστές πόρτες αλλά και δημόσια. Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η οποία είχε αναλάβει το διοικητικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά, είχε θέσει ευθέως ζήτημα ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης με την πρόφαση πως ο Δημήτρης Λιότσιος φέρει τον βαθμό του πυραγού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγχει ενέργειες ανωτέρων του στην ιεραρχία. Το αίτημά της τότε δεν είχε γίνει δεκτό.
Η «Κ» αποκαλύπτει πως ακριβώς το ίδιο επιχειρείται και τώρα. Αρχές Οκτωβρίου εστάλη έγγραφο στην Εισαγγελία με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να εξαιρεθεί ο Δημήτρης Λιότσιος από τη θέση του και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφανθεί για πράξεις και παραλείψεις ανώτερων του, στους οποίους διοικητικά υπάγεται. Αίτημα εξαίρεσης φαίνεται πως κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες και για τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, ισχυριζόμενοι μεταξύ άλλων πως δεν είναι αμερόληπτος, έχοντας υπάρξει τεχνικός σύμβουλος φυσικών προσώπων που ήγειραν αστικές αξιώσεις και ζήτησαν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες κατά του Σώματος. Η απόφαση της Εισαγγελίας Ρόδου για τα δύο αυτά αιτήματα εξαίρεσης αναμένεται άμεσα.
Πηγή: kathimerini.gr