Η επιστολή-ντοκουμέντο του Κένεθ Κλαρκ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η είδηση είναι τόσο σοβαρή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του, τονίζει ότι «Η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Υπάρχει μια επιστολή – ντοκουμέντο του διάσημου Βρετανού ιστορικού, Κένεθ Κλαρκ, όπου διατυπώνεται απερίφραστα η θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ο Κένεθ Κλαρκ ήταν επί σειρά ετών επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου στο οποίο εκτίθενται τα Γλυπτά από το 1817, αφού τα είχε κλέψει από τον Παρθενώνα.

Η συγκεκριμένη επιστολή φυλάσσεται στο αρχείο της Tate Gallery αλλά όχι σε δημόσια έκθεση. Η δισέλιδη επιστολή γράφτηκε σε γραφομηχανή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1943 όταν ο Κλαρκ ήταν διευθυντής της National Gallery δηλαδή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

«Κατά τρόπο παράλογο είμαι υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα» γράφει στην επιστολή που έστειλε στον Τόμας Μπότκιν τον Ιρλανδό διευθυντή του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών Μπάρμπερ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ.

Σε αυτή την επιστολή ο Βρετανός ιστορικός αναφέρει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να στεγαστούν σε Μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη και το μουσείο να χτιστεί με έξοδα του βρετανικού κράτους. Αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενών τα χαρακτηρίζει ξεχωριστή περίπτωση και αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πόσο διορατικός ήταν λέγοντας ότι θα πρέπει να εκτεθούν σε ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης.

Την Πέμπτη κλείνουν 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου για την επιστολή – ντοκουμέντο
Η επιστολή αυτή ήρθε σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αποκλειστική δήλωση στα ΝΕΑ όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα». Ο κ Παυλόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι «η παραδοχή του λόρδου Κένεθ Κλαρκ χαρακτηρίζει το μέγεθος του πολιτιστικού του ήθους σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου».