Σε μια κίνηση που υποδηλώνει σαφή προσανατολισμό στην ανανέωση και αναδιάρθρωση του στόλου των μαχητικών της, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά σταδιακά στην απόσυρση των γαλλικών Mirage 2000-5 Mk2. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη βρίσκονται σε φάση διερεύνησης της αγοράς για την πιθανή πώληση των 24 εναπομεινάντων τέτοιου τύπου αεροσκαφών, με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την απόκτηση επιπλέον διθέσιων υπερσύγχρονων Rafale.
Τα Mirage 2000-5 Mk2, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο αναβαθμισμένες εκδοχές του θρυλικού μαχητικού, εντάχθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο το 2007. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές αναχαίτισης, πλήγματα ακριβείας και επιχειρήσεις πολλαπλών ρόλων, διαθέτοντας δυνατότητα χρήσης πυραύλων MICA και SCALP, ενώ φημίζονται παράλληλα για την υψηλή ευελιξία, την αξιοπιστία και το σχετικά χαμηλό κόστος πτήσης (περίπου 9.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης, όταν για τα Rafale το ποσό εκτινάσσεται στα 45.000 ευρώ).
Από τα 25 συνολικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου που απέκτησε η Ελλάδα, τα 15 παραδόθηκαν απευθείας από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 προήλθαν από εκτεταμένη αναβάθμιση παλαιότερων Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλάμβανε πλήρη ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και ενσωμάτωση προηγμένων οπλικών συστημάτων, καθιστώντας τα Mirage 2000-5 μια εξαιρετική λύση για αποστολές αναχαίτισης και στρατηγικών πλήγματος στο Αιγαίο. Η δύναμή τους περιορίστηκε στα 24, μετά την τραγική απώλεια ενός αεροσκάφους και του πιλότου του, σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, βορειοανατολικά της Σκύρου τον Απρίλιο του 2018, μετά από αερομαχία με τους Τούρκους.
Πώληση 108 μαχητικών – Ποιοι τύποι συμπεριλαμβάνονται

Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν περιορίζεται πάντως μόνο στα Mirage. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόθεση πώλησης συνολικά 108 παλαιότερων μαχητικών, μεταξύ αυτών 32 αεροσκαφών F-16 Block 30 και 34 αεροσκαφών F-4 Phantom, τα οποία είχαν αναβαθμιστεί κατά την περίοδο 2000–2006 με συστήματα προερχόμενα από τα αμερικανικά F-18. Η Ουκρανία είχε εμφανιστεί αρχικά ως ο πιθανότερος αποδέκτης των Phantom, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν μετατόπιση του ενδιαφέροντός της προς νεότερα και πιο σύγχρονα αεροσκάφη, όπως τα F-16 και τα Mirage. Παρόλο που τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί σε επίπεδο συμφωνιών, τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά για τα ελληνικά Mirage 2000-5 είναι δύο: είτε η άμεση αγορά τους από τη Γαλλία, είτε μια διακρατική συμφωνία με ενδιάμεσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελικό αποδέκτη την Ουκρανία.
Η πιθανότητα συμφωνίας με τη Γαλλία φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς επιτρέπει αφενός την ευκολότερη υλοποίηση της πώλησης και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση του στόλου Rafale της Ελλάδας.
Το σχέδιο για το 2030: Ένα δυναμικό μείγμα F-16 Viper, Rafale και F-35
Η απόσυρση των Mirage εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, με στόχο μέχρι το 2030 να επιχειρεί αποκλειστικά με τρεις τύπους μαχητικών: F-16 Viper, γαλλικών Rafale και αμερικανικών F-35. Αυτός ο τριπλός άξονας θεωρείται ικανός να προσφέρει πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, από αποστολές αναχαίτισης και ηλεκτρονικού πολέμου έως στρατηγικές επιθέσεις μακράς εμβέλειας. Ωστόσο, η πρόωρη αποχώρηση των Mirage γεννά εύλογα ερωτήματα. Πρόκειται για αεροσκάφη με μόλις δύο δεκαετίες ενεργού υπηρεσίας, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα στο πεδίο, ειδικά στο ιδιαίτερο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου.
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation δίνει σαφή προτεραιότητα στην παραγωγή και υποστήριξη των Rafale, ενώ τα Mirage εξυπηρετούνται με αργούς ρυθμούς. Κατά συνέπεια, η ελληνική αμυντική στρατηγική βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα: διατήρηση παλαιότερων αλλά ικανών μέσων με χαμηλό λειτουργικό κόστος ή επένδυση σε σύγχρονα, πλην ακριβότερα και πιο πολύπλοκα στην υποστήριξη συστήματα. Όπως όλα δείχνουν, προτάσσεται το δεύτερο…