«Η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής θα σημάνει την βελτίωση της ζωής των νησιωτών»

Χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου (12/11/16) της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Ρόδο, απεύθυνε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, δίνοντας στην αρχή της ομιλίας του έναν πιο προσωπικό τόνο, υπογράμμισε πως η πορεία του στα κοινά είναι στενά συνυφασμένη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο θεσμός σε μια περιοχή όπως το Νότιο Αιγαίο. «Είτε από την πολύχρονη ενασχόληση μου με χρηματοδοτικά εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από την συμμετοχή μου, σαν αιρετός, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, θεωρώ ότι έχουμε δώσει όλοι οι παρευρισκόμενοι σήμερα εδώ, κοινούς αγώνες για την νησιωτικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαντορινιός, τόνισε ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε από τις εμπειρίες και τη δράση μας ότι, μέχρι τώρα, το Κράτος δεν λάμβανε υπόψη την Νησιωτικότητα. Όλοι οι προηγούμενοι κυβερνώντες θεωρούσαν τα νησιά, σχολίασε, μόνο χώρους διακοπών και κανείς δεν νοιάστηκε ποτέ για το τι βιώνουν οι νησιώτες όταν φεύγει και ο τελευταίος τουρίστας.

Χαρακτηριστικά παράδειγμα, είπε, ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, της απροθυμίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, για την στήριξη των νησιών ήταν ότι κάθε χρόνο βλέπαμε δημόσια σχολεία κλειστά και μόνο φέτος άνοιξαν όλα, από την πρώτη κιόλας μέρα, σε όλα τα νησιά. Ακόμη, αναρωτήθηκε, τι έγινε εκείνος ο περίφημος νόμος του 2013, της Ν.Δ. περί νησιωτικότητας; Έμεινε ανενεργός και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τέλος, όταν έφυγε η Ν.Δ. από την διακυβέρνηση της χώρας είχε εγγράψει στο ΠΔΕ του Νοτίου Αιγαίου πιστώσεις μόνο 1,5 εκ. €, οι οποίες είχαν εξαντληθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2015. Εμείς, υπογράμμισε, δώσαμε μάχη, μέσα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και αυτές οι πιστώσεις για τα νησιά έφτασαν τα 11 εκ €. Το αντίστοιχο πράξαμε και για το Βόρειο Αιγαίο, συμπλήρωσε.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Νησιωτικής πολιτικής είναι να υπάρξει μια επανεκκίνηση για τα νησιά μας, ανέφερε ο κ. Σαντορινιός. Ο δικός μας ρόλος, επέμεινε ο κ. Σαντορινιός, είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί προτάσεις για τη στήριξη των νησιών μας, όπως τα αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, που περιγράφονται ακόμη και στη Συμφωνία. Το πρώτο βήμα έγινε με την αναβάθμιση της Νησιωτικής Πολιτικής και με την δημιουργία του καινούργιου χαρτοφυλακίου του οποίου προΐσταμαι. Το δεύτερο βήμα θα είναι η σύγκλιση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Το τρίτο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Νησιωτικότητα.

«Ο Υπουργός και εγώ δεν θα βιαστούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τα νησιά, γιατί σκοπός μας δεν είναι να σας θαμπώσουμε. Θέλουμε από κοινού, μαζί σας, να διαμορφώσουμε μια ενιαία στρατηγική για την νησιωτικότητα», ανέφερε ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής. Εδώ και καιρό, υπάρχει ένα πρώτο σχέδιο για την στήριξη της νησιωτικότητας, προϊόν συνεργασίας των Νησιωτών Βουλευτών, εξήγησε ο κ. Σαντορινιός, το οποίο σύντομα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, τόνισε, ότι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να γίνει σεβαστή η νησιωτικότητα, το άρθρο 101 του Συντάγματος, η συνθήκη της Λισαβόνας και του Άμστερνταμ, η εφαρμογή του Νόμου του 2013 της Ν.Δ. που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για την ρήτρα νησιωτικότητας.

Δεν αρκεί όμως αυτό, πρόσθεσε. Εμείς πιστεύουμε ότι η νησιωτικότητα πρέπει να είναι μια πολιτική που να έχει οριζόντια εφαρμογή, σε όλους τους θεματικούς τομείς της Κυβέρνησης. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων μέσα από ευρεία διαβούλευση με τους φορείς, να ωριμάσει και να οδηγήσει σε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για τα νησιά και τους νησιώτες, τόνισε ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής. Θα έχουν τότε χαραχτεί οι κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα κινηθούμε και θα παράξουμε πολιτική για τα νησιά μας.

Συγκεκριμένα, δε, για την ανάπτυξη των νησιών, ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, επισήμανε ότι πρέπει να ζητηθεί αναθεώρηση του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2014-2020 που είχε κάνει η Ν.Δ., ώστε να διεκδικήσουν τα νησιά μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτό και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η Τράπεζα Επενδύσεων προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.

Πιστεύουμε, είπε κλείνοντας ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, πως η νησιωτικότητα πρέπει να αναγνωριστεί μέσα στο έργο όλων των Υπουργείων και να ενταχθεί σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό τους. «Η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας πρέπει να σημάνει την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών, την βελτίωση των υποδομών, των μεταφορών και την βελτίωση της ζωής των νησιωτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.

Pin It on Pinterest