Η Ε.Ε σχεδιάζει κοινό Ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιταχύνουν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, αφού οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι εξάντλησαν την ικανότητα του μπλοκ να ανταποκριθεί.

Τα παραπάνω σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού ανάγκασαν χιλιάδες Ευρωπαίους να εκκενώσουν και κατέστρεψαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι φωτιές, που αποτελούν μέρος μιας επιδεινούμενης τάσης, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, που βοηθούν στην εξάπλωσή τους, καίνε για μεγαλύτερο διάστημα και μαίνονται πιο έντονα.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν πυρκαγιές τα περισσότερα καλοκαίρια, αλλά η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέστησαν επίσης μεγάλες πυρκαγιές φέτος, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τον κίνδυνο πυρκαγιάς βόρεια και σε χώρες λιγότερο εξοπλισμένες να τις αντιμετωπίσουν, παρατηρεί το δημοσίευμα.

Σε χθεσινή τους συνάντηση, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αγοράς ελικοπτέρων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων μας. Ορισμένες πυρκαγιές σε κάποια κράτη-μέλη στην πραγματικότητα δεν οδήγησαν σε διατύπωση αιτήματος για χορήγηση βοήθειας, επειδή οι ενδιαφερόμενες χώρες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν θα υπήρχαν διαθέσιμες δυνατότητες», δήλωσε ο επικεφαλής Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarcic, στη συνάντηση.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η αγορά ελικοπτέρων θα εξαρτηθεί από τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ που θα συμφωνηθούν στον προϋπολογισμό του 2023 -ένα δυνητικά δύσκολο αίτημα, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν χρήματα για να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τους πολίτες που πλήττονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και να επενδύσουν σε ενεργειακές υποδομές για να απελευθερωθούν από το ρωσικό αέριο.

Η ΕΕ είχε ήδη σχεδιάσει να προμηθευτεί έναν στόλο αεροσκαφών για την αντιμετώπιση κρίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά η παραγωγή δεν αναμενόταν μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Οι πόροι έκτακτης ανάγκης της ΕΕ περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης 12 πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ζητούν βοήθεια από την ΕΕ μόνον όταν χρειάζονται υποστήριξη. Σημειώνεται ότι το μπλοκ έλαβε 11 αιτήματα για βοήθεια φέτος, από εννέα το 2021.

Pin It on Pinterest

Share This