Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο η κοινή ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το φάρμακο ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τα καρκινικά κύτταρα, φέρνοντας μια απροσδόκητη και συναρπαστική ανακάλυψη.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Κέιμπριτζ, που δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό Nature, υπογράμμισε πως έζησαν μια στιγμή «Εύρηκα!», καθώς η αποκάλυψη για τη δράση της ασπιρίνης έγινε τυχαία.
«Ήταν ένα εντελώς απρόσμενο εύρημα που μας οδήγησε σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο έρευνας από αυτόν που περιμέναμε», τόνισε, σύμφωνα με το BBC.
Η ασπιρίνη και ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποκάλυψε ότι η ασπιρίνη δρα επηρεάζοντας τα αιμοπετάλια, τα οποία φυσιολογικά βοηθούν στην πήξη του αίματος.
Σε περιπτώσεις καρκίνου, αυτά τα αιμοπετάλια καταστέλλουν τη δράση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων που προσπαθούν να εξαπλωθούν στο σώμα.
Η ασπιρίνη διαταράσσει αυτή τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, απελευθερώνοντας έτσι την ικανότητα των Τ-κυττάρων να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ένα σημαντικό εύρημα για την εξάπλωση του καρκίνου
Η εξάπλωση του καρκίνου, η γνωστή μετάσταση, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Όταν ένα καρκινικό κύτταρο αποσπάται από τον αρχικό όγκο και προσπαθεί να εγκατασταθεί σε άλλο σημείο του σώματος, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μοναδική ευκαιρία να το καταστρέψει.
Ωστόσο, τα αιμοπετάλια προστατεύουν το μεταστατικό κύτταρο, εμποδίζοντας την επίθεση των Τ-κυττάρων. Η ασπιρίνη, με την παρέμβασή της, ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιβίωση και την εξάπλωση του καρκίνου.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;
Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η λήψη ασπιρίνης χωρίς ιατρική καθοδήγηση δεν είναι ασφαλής.
Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως εσωτερική αιμορραγία και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί σε όλους τους τύπους καρκίνου ή μόνο σε συγκεκριμένους.
Ο καθηγητής Ραχούλ Ροϊτσαντούρι από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τονίζει ότι η ασπιρίνη πιθανώς θα ήταν πιο αποτελεσματική σε καρκίνους που εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά από θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την εξάπλωση τυχόν υπολειπόμενων καρκινικών κυττάρων.
Υπενθυμίζεται πως μια μεγάλη έρευνα παρατήρησης, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, έδειξε ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, και μάλιστα ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Οι κλινικές δοκιμές και το μέλλον
Επί του παρόντος, διεξάγονται κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση ασπιρίνης.
Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα, η μελέτη Add-Aspirin, εξετάζει εάν η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση καρκίνου στα αρχικά του στάδια.
Η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, χαρακτήρισε την πρόσφατη έρευνα «μια σημαντική ανακάλυψη» που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με ασπιρίνη.
Ο καθηγητής Μανγκές Θοράτ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου πρόσθεσε ότι η μελέτη συμπλήρωσε «το χαμένο κομμάτι του παζλ» για το πώς η ασπιρίνη επηρεάζει τον καρκίνο. Ωστόσο, τόνισε ότι οι κίνδυνοι πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά και οι ασθενείς δεν πρέπει να αρχίζουν να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους.
Σε κάθε περίπτωση, η τυχαία ανακάλυψη των επιστημόνων στο Κέμπριτζ προσφέρει ελπίδα για τη χρήση της ασπιρίνης ως συμπληρωματικής θεραπείας κατά της μετάστασης του καρκίνου.
Στο μέλλον, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που θα αξιοποιούν τα οφέλη της χωρίς τις επικίνδυνες παρενέργειες της. Μέχρι τότε, η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές και η καθοδήγηση από ειδικούς αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για τους ασθενείς που ενδιαφέρονται για αυτή την πιθανή θεραπεία.