Η άσκηση των δύο λεπτών που ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί συχνά να προληφθεί ή να μειωθεί με τακτική άσκηση – αυτή είναι η συμβουλή του NHS.

Ποια είναι όμως η καλύτερη άσκηση;

Στο podcast του Just One Thing, ο Δρ Μάικλ Μόσλεϋ εμβάθυνε στα πλεονεκτήματα του να κάνεις μικρά διαστήματα άσκησης, συμπεριλαμβανομένων δύο λεπτών ανέβασμα σκάλας.

Tα σύντομα διαστήματα άσκησης μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή σας πίεση», δήλωσε η Dr Marie Murphy, καθηγήτρια Αθλητισμού και Επιστήμης Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ulster.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία από μερικές μελέτες – μια που προέρχεται από συναδέλφους στην Ιαπωνία όπου φορούσαν πιεσόμετρο όλη την ημέρα και εξέτασαν τις επιπτώσεις των σύντομων περιόδων που εξαπλώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με έναν αγώνα και βρήκαν ότι το συλλογικό αίμα.

Το όφελος μείωσης της πίεσης από κάθε περπάτημα αθροίζεται περισσότερο από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με μία μόνο βόλτα».

Η έννοια των σύντομων διαστημάτων άσκησης έχει γίνει γνωστή ως «σνακ άσκησης»

Αλλά ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος;

«Λέμε στους ανθρώπους να προσπαθήσουν να το κάνουν σε αγώνες 10 λεπτών.«Αλλά κοιτάζοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται ότι σχεδόν οποιαδήποτε διάρκεια ενός αγώνα θα μετρήσει.

«Αλλά υποθέτω ότι αν προσπαθείτε να είστε πρακτικοί σε αυτό και προσπαθείτε να φτάσετε στα 30 λεπτά την ημέρα, τότε νομίζω ότι 10 λεπτά τη φορά είναι πιθανώς καλό να στοχεύσετε».

Ο Δρ Μέρφι πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε αν μπορείτε να το κάνετε μόνο πέντε λεπτά τη φορά, νομίζω ότι κάθε κομμάτι αθροίζεται.

Το βασικό μήνυμα εδώ – κάθε λεπτό μετράει, οπότε ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα λεπτό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με σύνεση, για να συγκεντρώσετε τον στόχο των 30 λεπτών.

Η άσκηση των δύο λεπτών που ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Και όταν πρόκειται για τον καλύτερο τύπο άσκησης, ο Δρ Murphy συνέστησε την αναρρίχηση σκάλας.

«Ένας από τους φοιτητές μου στο διδακτορικό δίπλωμα κοίταξε ένα σωρό φοιτήτριες νοσηλεύτριες και τις έβαλε να ανεβαίνουν σκαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας – μόνο δύο λεπτά ανέβασμα σκάλας, αλλά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, δεν το έκαναν Ολα μαζί.

Η άσκηση των δύο λεπτών που ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

«Η αρτηριακή τους πίεση βελτιώθηκε, η αρτηριακή τους πίεση σε ηρεμία βελτιώθηκε, τα χείλη τους βελτιώθηκαν σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Έτσι, μια πολύ μικρή ποσότητα άσκησης, δύο λεπτά την ημέρα, προκάλεσε ένα όφελος για την υγεία που μπορεί να μην έχετε καν από μια μεγαλύτερη, πιο ήπια άσκηση.

«Έτσι νομίζω ότι η αναρρίχηση σκάλας είναι σίγουρα νικητής».

Ο χρόνος είναι ο κύριος λόγος που δίνουν οι άνθρωποι για να μην ασκούνται, αλλά το σνακ άσκησης μπορεί να το λύσει.

Ο Δρ Mosley είπε: «Πολλοί από εμάς δεν τηρούμε τις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και για να είμαστε δίκαιοι, η εύρεση δυόμισι ωρών άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι μια πρόκληση.

«Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώθηκε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των βημάτων μας μειώθηκε κατά περίπου 50 τοις εκατό.

«Αλλά το σπουδαίο είναι ότι δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα σε μεγάλες μεγάλες συνεδρίες. «Λίγο και συχνά μπορεί να είναι καλύτερο».

Πηγή: express.co.uk / healthstories.gr

Pin It on Pinterest

Share This