Η απογραφή φέρνει μια ακόμα έδρα στα Δωδεκάνησα

Μια ακόμα έδρα φαίνεται να έρχεται στα Δωδεκάνησα βάση των πληθυσμιακών αλλαγών που προέκυψαν απο την απογραφή που έγινε το 2021 απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Μια ακόμα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απο τα Δωδεκάνησα στο Κοινοβούλιο είναι μια θετική εξέλιξη για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας .

Ο ανταγωνισμός των υποψήφιων βουλευτών στην περιοχή μας θα είναι μεγάλος και ήδη με πληροφορίες του Rodosreport, αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η έδρα, γίνεται σφαγή απο τους υποψήφιους βουλευτές και τα πισώπλατα μαχαιρώματα πέφτουν βροχή ενώ στον χορό ρίχνονται και ξεχασμένες “καραβάνες” της πολιτικής που επιδιώκουν την εκ νέου ανάσταση τους , ειδικά απο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ .

Η απογραφή του 2021 φέρνει τα πάνω-κάτω, καθώς οι πληθυσμιακές ανακατατάξεις θα επιφέρουν και αλλαγές στις βουλευτικές έδρες των νομών.  Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη νέα απογραφή, αυτό είναι ξεκαθαρισμένο από το Μέγαρο Μαξίμου και το έχει επαναλάβει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, τα «οριστικά» αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, με συνέπεια όλοι να κάνουν εικασίες για τον αριθμό του εκλογικού σώματος, έχοντας ως δεδομένο τη μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 400.000.

Το υπουργείο Εσωτερικών το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα επίσημα στοιχεία και αποτελέσματα της απογραφής αυτά θα έχουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι η μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών.

Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία σκληρή μάχη θα δοθεί στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες που χάνουν 2 έδρες, ενώ από μία έδρα χάνουν η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.

Οι περιφέρειες που φαίνεται να κερδίζουν έδρες είναι η Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17), Βόρειος Τομέας: +4 έδρες (19), Δυτικός Τομέας: +2 έδρες (13), Νότιος Τομέας: +4 έδρες (22), Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9), Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14), Δυτική Αττική: +1 έδρα (5), Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20), Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6).

Χωρίς αλλαγές θα είναι η Αργολίδα, η Βοιωτία, τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Εύβοια, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Ημαθία, το Ηράκλειο, η Β’ Θεσσαλονίκης, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κορινθία, το Λασίθι, η Λέσβος, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, η Ροδόπη, η Σάμος, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και τα Χανιά. Όσο για τις μονοεδρικές αναμένεται από 7 να αυξηθούν σε 10.

Pin It on Pinterest

Share This