Η Αμερική στέλνει 31άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κι επίσημα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους Ευρωπαίους συμμάχους που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι κατά της εισβολής της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς, την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την αποστολή αυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικής εφημερίδας, η ανακοίνωση των ΗΠΑ θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας το Βερολίνο θα συμφωνούσε να στείλει μικρότερο αριθμό δικών του αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία και θα ενέκρινε την παράδοση περισσότερων από την Πολωνία και άλλα έθνη.

Η συμφωνία θα αντιμετωπίσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με την παροχή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας κομβικής φάσης του πολέμου.
ΗΠΑ-Γερμανία ετοιμάζονται να στείλουν τανκς Abrams και Leopard στην Ουκρανία -Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο

Το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη, και η Ρωσία κινητοποιεί στρατεύματα για τις δικές της επιχειρήσεις.

Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ προκύπτει έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 17 Ιανουαρίου, στην οποία ο Μπάιντεν συμφώνησε να εξετάσει την παροχή των αρμάτων μάχης Abrams, παρά την αντίρρηση του Πενταγώνου.

Pin It on Pinterest

Share This