Η Άγκυρα ξεκινάει γεωτρήσεις σε 20 ημέρες – Ερώτημα το πού – Σε επιφυλακή οι ΕΔ


Η Άγκυρα ξεκινάει γεωτρήσεις σε 20 ημέρες και το μεγάλο ερώτημα είναι το πού: Ήδη οι ελληνικές ΕΔ έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Στο τέλος του Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο από το γεωτρύπανο «Πορθητής» όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού μεταδίδεται από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού σε ομιλία του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας.

O Τούρκος Υπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες ο “Πορθητής” θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μαύρη Θάλασσα ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. “Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας”, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι “θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Στα τέλη αυτού του μήνα το γεωτρύπανό μας “Πορθητής” θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ‘Χαϊρετίν Πασά’ θα συνεχίσει τις έρευνες στη Μεσόγειο.

Είναι σαφές ότι θα αποφύγει όποιο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ το έχει αναλάβει η Exxon Mobil ίσως να αποφύγει και της γαλλικής TOTAL ανάλογα με την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι Γάλλοι, η αλήθεια είναι ότι το γαλλικό Ναυτικό έχει την δυνατότητα να εμποδίσει τους Τούρκους από το να έχουν περίεργες ιδέες.

Το πιο πιθανό είναι πως οι Τούρκοι θα επικεντρωθούν στα τεμάχια που βρίσκονται από την πλευρά των Κατεχόμενων ενώ σίγουρα θα αμφισβητήσουν το τεμάχιο 3, διότι αν δεν το κάνουν, τότε είναι σα να αποδέχονται ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή λόγω του Καστελόριζου, κάτι που η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ εν αναμονή άλλωστε και της περιβόητης συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ όπου υπάρχουν φήμες πως η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί τα Διαπόντια νησιά να μην έχουν δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Εάν αυτό ισχύει, τότε θα υπάρξει νομικό προηγούμενο για να γίνει το ίδιο ακριβώς και με το Καστελόριζο.

Τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο τα αποκάλυψε τότε ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Άγκυρα θα προχωρήσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες, στην πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο, από το πλοίο «Φατίχ», στα ανοικτά της Αττάλειας και της Μερσίνας.

«Δουλεύουμε στο σεισμικό πλοίο μας για περίπου 5 χρόνια. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά. Ελπίζω να ξεκινήσουμε την πρώτη μας εξερεύνηση των θαλασσίων υδάτων φέτος. Έχουμε προμηθευτεί ένα τρυπάνι και η γεώτρηση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Δώσαμε το όνομα «Fatih» (Πορθητής). Προφανώς αναμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα υποστήριξε, «πολλές από τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προσεγγιστεί ενώ υπάρχουν θετικά δεδομένα για την περιοχή. «Θα κάνουμε την πρώτη ηχομέτρηση στην Αττάλεια. Στις τουρκικές οικονομικές ζώνες. Η άλλη θα είναι στα ανοιχτά της Μερσίνης», συνέχισε.

«Η Τουρκία, δυστυχώς, εξαρτάται από ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η μοίρα του παιχνιδιού θα αλλάξει, αν μπορέσουμε να το βρούμε, προσευχόμαστε. Όπου κι αν υπάρχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, στη θάλασσα ή στην ξηρά, θέλουμε το βρούμε», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια