«Η αδιαφορία και η αδράνεια της κυβέρνησης οδηγεί το ζήτημα της διαχείρισης των ΄΄κόκκινων δανείων΄΄ σε επώδυνες λύσεις για τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα»

Έντονη και τεκμηριωμένη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την αδράνεια που επιδεικνύει εδώ και τέσσερα (4) χρόνια στο ζήτημα της ρύθμισης και της επίλυσης των κόκκινων δανείων, άσκησε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που ήταν εισηγητής στο σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο παρατείνεται κατά δύο μήνες η ισχύς του νόμου Κατσέλη.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί στο ζήτημα των κόκκινων δανείων για τα νοικοκυριά  με τη λογική των αυτοσχεδιασμών, κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Αλήθεια, γιατί εδώ και τέσσερα (4) χρόνια δεν διαμορφώσατε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια,;

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όταν μεταθέτετε συνεχώς το πρόβλημα στο μέλλον και το μόνο που πετυχαίνετε είναι να καταλήγετε, τελικά, στις πιο επώδυνες λύσεις;

Δεν σας έγινε αυτό μάθημα από τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευσή σας του πρώτου εξαμήνου του 2015 που έφερε στη χώρα ένα νέο, επώδυνο και αχρείαστο μνημόνιο και διέλυσε το τραπεζικό σύστημα;

Έχετε καθυστερήσει σημαντικά!

Πολύ φοβάμαι, ότι η διαπραγμάτευση που κάνετε με τους θεσμούς δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για μια ορθολογική διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ, παράλληλα, διαιωνίζει την αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Έχετε ενημερώσει, είτε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε την Ολομέλεια για το σχέδιο σας, για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης;

Εκτός αν δεν έχετε σχέδιο και περιμένετε να υπογράψετε ό, τι σας δώσουν.

Όπως κάνετε συνήθως», τόνισε  ο Μάνος Κόνσολας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει να εκκρεμούν 135.000 αιτήσεις για την ένταξη στο Νόμο Κατσέλη για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, για  το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λόγω των κόκκινων δανείων.

«Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, μίλησε, πριν από λίγες ημέρες, για ενδεχόμενη ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σκεφτόταν μεγαλοφώνως ή μήπως έστελνε και αυτός μηνύματα, όπως σας στέλνει ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος σας;», ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι οι μόνοι που έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι, με βάση αυτό το σχέδιο, τα «κόκκινα» δάνεια για τα νοικοκυριά θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία θα αφορά σε οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Η δεύτερη κατηγορία σε οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.

Ουσιαστικά, για τις δύο αυτές κατηγορίες θα υπάρχει προστασία και δυνατότητα ρύθμισης.

Η τρίτη κατηγορία θα αφορά σε οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους, και αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, αφού εκεί βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο Μάνος Κόνσολας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

«Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ποιο είναι;».