Handelsblatt: “Λουκέτο” στον ελληνικό τουρισμό-Τουλάχιστον 300.000 εποχικοί στην ανεργία

Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο τουρισμός δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο στην Ελλάδα, γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%.

Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009. Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».

Οι Έλληνες ξενοδόχοι και οι εκπρόσωποι του επισιτισμού και άλλων κλάδων που σχετίζονται με την “βιομηχανία του τουρισμού”, εκτιμούν πως πάνω από 300.000 εποχικές θέσεις εργασίας θα χαθούν, φέτος, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σχεδιάζουν να μην λειτουργήσουν καθόλου, ή, στην καλύτερη περίπτωση να ανοίξουν μόνο για τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό πως “εμβληματικά” spots του ελληνικού καλοκαιριού, όπως το Nammos και το Cavo Paradiso στη Μύκονο, αλλά και άλλα στην Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη, έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα λειτουργήσουν.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεραστίων διαστάσεων και θα εκτοξεύσουν την ύφεση. Οι ξενοδόχοι θεωρούν πως ακόμα κι αν έχουν κρατήσεις θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δεχθούν τουρίστες και κάποιος εξ αυτών ασθενήσει με κορωνοϊό.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όπως είπε ο πρόεδρός του Στρ. Βασιλικός, θα προχωρήσει σε ειδική καμπάνια προβολής στοχεύοντας μόνο στον εσωτερικό τουρισμό, με ειδικές τιμές και εκπτώσεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει τις απαγορεύσεις για μετακινήσεις και εκδρομές εντός Ελλάδας, από τις 15 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η εσωτερική τουριστική αγορά, τουλάχιστον κατά τον Αύγουστο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Πωλ Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν την κρίση τους καρπούς της προσαρμογής της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους.

Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Pin It on Pinterest