Θύματα σεξουαλικης βίας 1 στις 14 γυναίκες παγκοσμίως

Το 7% δέχεται επίθεση από άντρα εκτός του συγγενικού περιβάλλοντος

Μία στις 14 γυναίκες στον κόσμο (ποσοστό περίπου 7%) υφίσταται σεξουαλική βία από κάποιον άλλον άνδρα, πέραν του συζύγου ή του συντρόφου της, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας ποικίλουν πολύ από περιοχή σε περιοχή και τα περισσότερα γίνονται στην Αφρική, όμως και στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι το φαινόμενο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάιμαχ Άμπραχαμς του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν στοιχεία από δεκάδες χώρες του κόσμου, αξιολογώντας όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στη σεξουαλική βία εδώ και 13 χρόνια.

Η περισσότερη σεξουαλική βία συναντάται στην κεντρική υποσαχάρια Αφρική, με «πρωταθλήτρια» τη Δημοκρατία του Κονγκό (21%) και ακολουθούν η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε και η Ν. Αφρική (από 17,4%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (16,4%) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι λιγότερες επιθέσεις καταγράφονται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές (3,3%), καθώς και στη Β. Αφρική και την Τουρκία (4,5%).

Στην Ευρώπη, περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων καταγράφονται επισήμως στη Δυτική Ευρώπη, με μεγαλύτερα ποσοστά (11,5%) στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία. Μικρότερα εμφανίζονται τα ποσοστά στην Κεντρική Ευρώπη (10,7% σε Τσεχία, Πολωνία, Σερβία) και ακόμα λιγότερα στην Ανατολική (6,9% σε Λιθουανία και Ουκρανία).

Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά πιθανώς υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ιδίως σε ορισμένες χώρες, λόγω του στίγματος που συνήθως συνοδεύει την σεξουαλική βία και της έλλειψης αξιόπιστων κρατικών στοιχείων.

«Βρήκαμε ότι η σεξουαλική βία αποτελεί κοινή εμπειρία των γυναικών παγκοσμίως και σε μερικές περιοχές είναι ενδημική, ξεπερνώντας το 15%. Παρόλα αυτά, οι εμφανιζόμενες διαφορές από περιοχή σε περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα λόγω της συχνής ανεπάρκειας διαθέσιμων στοιχείων και της έλλειψης διάθεσης για αποκάλυψη των επιθέσεων» δήλωσε η Άμπραχαμς.

Η σεξουαλική βία (που δεν προέρχεται από συζύγους και συντρόφους) περιλαμβάνει επιθέσεις από συγγενείς, ξένους, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, δασκάλους, γείτονες κ.α.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest