Γυναίκα αξιωματικός με καταγωγή από τη Ρόδο τιμήθηκε με το μετάλλιο της αυστραλιανής Αστυνομίας

Μια αξιωματικός της Αστυνομίας στη Νότια Αυστραλία, με ελληνική καταγωγή, τιμήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας της Αυστραλίας. Η Τζοάν (Γιαννούλα) Σάναχαν βραβεύτηκε με το μετάλλιο της αυστραλιανής Αστυνομίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Σώμα. Το όνομά της δεν «προδίδει» τις ελληνικές ρίζες της. Ωστόσο, πρόκειται για το παιδί του Νίκου και της Χριστίνας Παναγιώτου, που άφησαν τη Λαχανιά, ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό στα νότια της Ρόδου, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στους Αντίποδες.

Εμφανώς συγκινημένος ο πατέρας της ομογενούς μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα για την αναγνώριση που δέχθηκε η κόρη του. «Εγώ και η σύζυγός μου καμαρώνουμε για ένα τέτοιο κορίτσι που γεννήθηκε σε οικογένεια μεταναστών, εδώ στην Αυστραλία. Μια κοπέλα από ένα μικρό χωριό της Ρόδου, τη Λαχανιά, να φτάσει στο σημείο αυτό για εμάς είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιώτου.

Η αστυνομικός υποδιευθυντής Α΄ (Chief Superintendent) Τζοάν Σάναχαν υπηρετεί το σώμα της Αστυνομίας στη Νότια Αυστραλία από το 1981. Τον Δεκέμβριο του 1992 προήχθη ως ντέτεκτιβ και δέκα χρόνια αργότερα ως αστυνόμος Α΄. Στη μακρά καριέρα της έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, αναλαμβάνοντας χρέη επικεφαλής της ειδικής μονάδας, στην τοπική υπηρεσία όπου εργάζεται.

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα ανέφερε τους λόγους που την έκαναν να επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο τομέα: «Έχω κάνει πολλά πράγματα, όμως έδειξα ευαισθησία σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για τα παιδιά που τα έχουν αφήσει οι γονείς τους. Για οκτώ χρόνια υπηρέτησα ένα ανάλογο τμήμα στην Αγγλία και προσπάθησα να φέρω στην Αυστραλία όλα όσα έμαθα εκεί»