Προσοχή στη γρίπη – Η κορύφωση έρχεται το Μάρτιο

Ο εφιάλτης της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) πριν από πέντε χρόνια έχει επανέλθει στη χώρα μας. Ο ιός της εφετινής γρίπης χτυπά παιδιά και νέους
Ο ιός Α(Η1Ν1), λεγόμενος και πανδημικός καθώς είχε προκαλέσει την παγκόσμια επιδημία του 2009, χτύπησε εφέτος έπειτα από δύο έτη απουσίας, προτιμώντας κυρίως παιδιά και υγιείς και λιγότερο ηλικιωμένους.  Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκαν εφέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα (77 από τα 286 περιστατικά γρίπης που νοσηλεύθηκαν έως και την περασμένη Πέμπτη σε ΜΕΘ). Επιπλέον, 19 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης. Τα πέντε εξ αυτών  ηλικίας 1 έτους έως 9 χρόνων δεν βγήκαν νικητές από τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης, ενώ τα δύο εκ των παιδιών που κατέληξαν δεν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα (καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος του «Αττικόν», και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ), τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται και κρούσματα του ιού Β, ο οποίος πλήττει κυρίως ηλικιωμένους όπως γνωρίζουμε από τα προηγούμενα έτη, κι αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση δεδομένου ότι η επιδημία γρίπης θα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Η πίεση που αναμένουμε το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Μαρτίου στις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές, είναι μεγάλη» λέει ο κ. Τσιόδρας.
Η ανάλυση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τώρα δείχνει ότι η γρίπη έχει χτυπήσει με σφοδρότητα στέλνοντας τους στις Εντατικές κυρίως άνδρες (173 άνδρες νοσηλεύθηκαν σε ΜΕθ σε σύνολο 286 ασθενών) και με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (155 σε σύνολο 286) που χρειάστηκε να μπουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν κάτω των 50 χρόνων.
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς με γρίπη που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και συνεπώς έπρεπε να εμβολιαστούν, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι η γρίπη χτύπησε κυρίως τους παχύσαρκους (35% των συνολικών εισαγωγών σε ΜΕΘ), τους καρδιοπαθείς (20%), τους ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα (11%), με μεταβολικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης και υποθυρεοειδισμός) καθώς και ανοσοκατεσταλμένοι (21,3% των εισαγωγών σε ΜΕΘ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης, είχαν καταγραφεί 59 θάνατοι ασθενών με γρίπη εντός ΜΕΘ και 18 θάνατοι εκτός ΜΕθ. Τα δέκα μοιραία περιστατικά αφορούν άτομα χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας

Pin It on Pinterest