Απολογισμός του Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων Ροδίων

Την 30η Απριλίου 2015 και κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Ρόδου, κύριο Φώτη Χατζηδιάκο, η ίδρυση του Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων Ροδίων, η οποία ανήκει στον τομέα του Τουρισμού και τελεί υπό την επίβλεψη της Αντιδημάρχου κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου κου Κωνσταντίνου Τρέχα.

Δεδομένου ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς, αποτελεί αναμφισβήτητα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, η συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι καθοριστική. Αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και επιστημονικού δυναμικού του έθνους. Ο ρόλος τους θεωρείται καταλυτικός, ιδιαιτέρα σήμερα και εξαιτίας της δυσμενής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Σε τοπικό επίπεδο, σκοπός της σύστασης του Γραφείου αυτού, είναι αφενός η διάδοση και η προβολή του Ροδιακού Πολιτισμού στο εξωτερικό, αφού οι Απόδημοι Ρόδιοι της διασποράς, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Αφετέρου, αποσκοπεί στη παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης στους Απόδημους Ρόδιους πάνω σε θέματα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, στρατολογικά, επενδυτικά, γραφειοκρατικά και άλλα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το γραφείο Αποδήμων Ροδίων έχει ήδη ενημερώσει:
α) τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, με τις επιστολές με Αριθμούς Πρωτοκόλλων 2/4/288-13/05/2015 και 2/65032-15/07/2015
β) Τους προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου, με την επιστολή με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2/68829-27/07/2015
γ) Την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με την επιστολή με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2/68833-27/07/2015

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ο ρόλος του συντοπίτη μας καθηγητή κυρίου Ηλία Τομάζου, ο οποίος με τις υποδείξεις του βοήθησε στην σύνταξη της επιστολής στα αγγλικά, ενώ δώρισε στο γραφείο τον ετήσιο οδηγό της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής. Με βάση τα στοιχεία του οδηγού αυτού, ενημερωθήκαν με ηλεκτρονική αλληλογραφία οι Ιερές Μητροπόλεις των Πολιτειών: του Σικάγου, της Βοστώνης, του Ντένβερ, της Ατλάντα, του Ντιτρόιτ, του Πίτσμπουργκ, του Σαν Φραγκίσκο, του Νιου Τζέρσεϊ κ.λ.π, καθώς και οι εκκλησίες των Μητροπόλεων αυτών. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη σταλθήκαν περισσότερα από 300 e-mail.

Αρωγός σε αυτήν προσπάθεια του Δήμου Ρόδου, είναι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο συντοπίτης μας κύριος Μιχάλης Κόκκινος. Η επικοινωνία με τον ίδιο, αλλά και με την προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος κυρία Χαραλαμπάκη είναι τακτική, προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές (το γραφείο στη Ρόδο λειτουργεί σε πιλοτική βάση για όλη την Ελλάδα). Στην προσπάθεια μας να ενημερωθούν οι πρεσβείες μας, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς του εξωτερικού για την λειτουργία του γραφείου και μετά από υπόδειξη της κυρίας Χαραλαμπάκη, έχουμε ήδη αντλήσει μια σειρά από πληροφορίες, όπως ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα από τον επίσημο ιστότοπο της γραμματείας.

Στα άμεσα σχέδια του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων, είναι:
α) η δημιουργία σελίδας στην υπάρχουσα ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου, η οποία και θα παρέχει κατευθείαν ενημέρωση στους συντοπίτες μας στο εξωτερικό.
β) Η δημιουργία πλατφόρμας (στην ιστοσελίδα) για την δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και δωρεάν μαθήματα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με το ΚΕΚ Γεννηματά και συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο κύριο Κώστα Χατζηδάκη.
γ) Η δημιουργία αρχείου (βάση δεδομένων) για τον αριθμό των Ροδίων στο εξωτερικό.
δ) Η καθιέρωση ετήσιας συνάντησης των Ροδίων του εξωτερικού (ανά δημοτική ενότητα), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην συνάντηση αυτή, θα λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις.
ε) Η φιλοξενία των παιδιών των αποδήμων μας, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του νησιού μας.
στ) Η υποστήριξη του Κ.Ε.Π Αποδήμων, όταν αυτό συσταθεί.