Μετρούν πολλές χιλιάδες χρόνια ζωής
Τα Actinobacteria ζουν βαθιά στους παγετώνες της Σιβηρίας εδώ και τουλάχιστον 600.000 χρόνια.
Η ζωή στον πλανήτη Γη θριαμβεύει και σε όλες τις ηπείρους υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα έμβιων οργανισμών, η ηλικία των οποίων προκαλεί δέος και απέραντο θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης.
Από τα βρύα των 5.500 ετών της Ανταρκτικής, στα 100.000 ετών «λιβάδια» από φύκια της Μεσογείου, στους θάμνους με κρεόζωτο ηλικίας 12.000 ετών στην έρημο Mojave, στο φυτό lomatia της Τασμανίας και σε ένα δέντρο 43.600 ετών.
Η φωτογράφος Rachel Sussman ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για να ανακαλύψει τους γηραιότερους οργανισμούς του πλανήτη Γη και τους κατέγραψε σε ένα βιβλίο με τίτλο «The Oldest Living Things in the World», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Greg Miller για το wired.com.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ζωντανούς οργανισμούς που ζούσαν πολλά χρόνια πριν από εμάς, ζουν ακόμη μαζί μας και… μάλλον θα ζουν και μετά από εμάς!
Ένας πυκνός θάμνος, «συγγενής» του μαϊντανού, είναι πάνω από 2.000 ετών και βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Η μάζα των κλαδιών που φαίνονται στη βάση του δέντρου είναι 9.500 ετών. Ο κορμός που έχει «πεταχτεί» στο κέντρο φύτρωσε τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το συγκεκριμένο δέντρο βρίσκεται στη Σουηδία.
Το δέντρο αυτό (baobab) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Kruger Game Preserve της Νοτίου Αφρικής και η ηλικία του εκτιμάται στα 2.000 χρόνια.
Μια έκταση από βρύα ηλικίας 5.500 ετών επάνω στα βράχια στο νησί Elephant Island της Ανταρκτικής.
Μια «θάλασσα» από βρύα στο βυθό της Μεσογείου ηλικίας 100.000 ετών.
Τα πεύκα bristlecone μπορούν να ζήσουν για πάνω από 5.000 χρόνια. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια.
πηγή: newsbeast.gr