Με ιδιαίτερη θέρμη το κοινό της Ρόδου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ΙCARO– ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου 1928-1988», που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον εμβληματικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Η έκθεση που αφηγείται την ιστορία των διάσημων ροδιακών κεραμικών, μεταφέρθηκε στη Ρόδο από το Μουσείο Μπενάκη, εμπλουτισμένη με νέα και ιδιαίτερης σημασίας εκθέματα, τα περισσότερα από την εξαιρετική συλλογή του συλλέκτη Γιάννου Ιωαννίδη. Η μεταφορά της στον γενέθλιο τόπο του θρυλικού εργοστασίου Ρόδιο – Ανατολικής Κεραμουργίας I.C .A.R .O. (και μετέπειτα ΙΚΑΡΟΣ), έγινε με προτροπή της Περιφερειακής Αρχής και υλοποιήθηκε χάρη στη στενή συνεργασία της με τον ίδιο τον συλλέκτη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.
Για την έκθεση της συλλογής κεραμικών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ρόδου, επελέγη το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και ειδικότερα η μνημειακή αίθουσα στον όροφο, η οποία πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια είχε διαμορφωθεί για να εξυπηρετήσει τις συνεδριακές ανάγκες της Συνόδου Κορυφής της ΕΟΚ (1988) και έκτοτε παρέμενε κλειστή.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βάζει την υπογραφή της στην διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης ιστορίας και πολιτισμού. Είναι η οφειλόμενη τιμή στον συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη, για την αγάπη, την αφοσίωση και τον ζήλο του για την ροδίτικη κεραμική και την καταγραφή της ιστορίας της, στην διάρκεια των 60 χρόνων λειτουργίας του I.C.A.R.O. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού που βρίσκεται απόψε εδώ, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειας αλλά και της επιμονής μας να επενδύουμε σταθερά στον Πολιτισμό, αναδεικνύοντας το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. Η έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνο για την εξαιρετική συλλογή των εκθεμάτων. Είναι διπλά σημαντική γιατί αναβιώνει μια από τις πλέον παραγωγικές περιόδους για το νησί της Ρόδου, την περίοδο της βιομηχανικής έκρηξης, η οποία συνετέλεσε στη δημιουργία του οικονομικού και τουριστικού θαύματος που ακολούθησε. Στα διδάγματα της ιστορίας, βρίσκεται ο οδηγός μας για το μέλλον. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον συλλέκτη, Γιάννο Ιωαννίδη, το Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε το κοινό της Ρόδου και οι επισκέπτες της, μέσα από τα εξαιρετικής ομορφιάς αντικείμενα, να γνωρίσουν την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης, αλλά και μια ακόμη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της Ρόδου, της παράδοσης και του πολιτισμού της».
Την εκδήλωση προσφώνησαν επίσης, ως συνδιοργανωτές, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζημάρκος , η εκπρόσωπος του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου και ο ίδιος ο συλλέκτης, Γιάννος Ιωαννίδης
Στην έκθεση , η οποία θα διαρκέσει ως τις 31/12/2018, παρουσιάζονται εξαιρετικής τέχνης κεραμικά Ιζνίκ, ΙCARO και ΙΚΑΡΟΣ από το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο της Κοσμητικής Συλλογής Ρόδου, μαζί με σπάνια κεραμικά αντικείμενα από άλλους συλλέκτες, που παραχωρήθηκαν στον συλλέκτη και εκτίθενται για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει:
-
Χρηστικά κεραμικά που κατασκευάζονταν στην Αρχάγγελο, όπως πιθάρια, στάμνες, βυτίνες καθώς και μέρος από το Τακίμι του Γάμου, μία σειρά 19 κεραμικών, δώρο στην πρωτότοκη κόρη ως προίκα.
-
Αντιπροσωπευτικά δείγματα κεραμικών από την Ιταλία και την Τουρκία που συναντάμε στα αρχοντικά σπίτια στην πόλη της Ρόδου.
-
Λαικό πιατελότοιχο, όπως στα χωριά Έμπωνα και Κοσκινού.
-
Χαρακτηριστικά δείγματα «Λινδιακών κεραμικών» του 16ου αι. και ακριβή αντίγραφά τους από το εργοστάσιο ΙΚΑΡΟΣ.
-
Πιατελότοιχο με «Λινδιακά πιάτα», όπως στα καπετανόσπιτα της Λίνδου.
-
Εργαστήριο με παραδείγματα κάθε φάσης της διαδικασίας παρασκευής των κεραμικών ΙΚΑΡΟΣ.
-
Κεραμικά αντικείμενα ICARO και ΙΚΑΡΟΣ της Ιταλικής και Ελληνικής περιόδου αντίστοιχα.
-
Αρχειακό υλικό που ξεναγεί τον επισκέπτη, ξεκινώντας από την ίδρυση κατά την Ιταλική περίοδο, τη πώληση στον Κ. Χατζηκωσταντή λίγο πριν την Ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα, έως το κλείσιμο του εργοστασίου.
-
Την εξαιρετική συλλογή «Λινδιακών» κεραμικών του Παναγιώτη Ιωαννίδη, μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Ρόδου.